
Entos Oy:n hiilineutraalin kiinteistön opas
Kuinka pienennän kiinteistöni päästöjä?
Sisältö
- Johdanto
- Mistä kiinteistöni päästöt muodostuvat?
- Kuinka lasken kiinteistöni päästöt?
- Kuinka teen kiinteistöstäni hiilineutraalin?
1 Johdanto
Ilmastonmuutoksen torjunnassa on tärkeää pyrkiä hiilineuraaliuteen. Kiinteistöjen kohdalla hiilineuraalius voidaan tavoittaa pienentämällä energiankulutusta, parantamalla olosuhteita, tekemällä ympäristöystävällisiä valintoja ja käyttämällä älykästä automaatiota edistyneemmässä kiinteistönhallinnassa.
Suomi on asettanut hallitusohjelmassaan tavoitteeksi olla hiilineutraali 2035 vuoteen mennessä. Päästövähennykset koskevat ennen kaikkea kiinteistöjä, koska rakennettu ympäristö tuottaa 30 % kasvihuonepäästöistä Suomessa.
Kiinteistöjen energiaremontteja vauhdittaa myös EPBD eli EU:n rakennusten energiatehokkuusdirektiivi, joka mm. kiristää raportointi velvollisuutta sekä tiukentaa teknisten järjestelmien energiatehokkuuden vaatimuksia
2 Mistä kiinteistöni päästöt muodostuvat?
Kiinteistön hiilidioksidipäästöistä suurin osa syntyy sen käytön aikana. Suomessa suurin osa energiasta kuluu kiinteistöjen lämmitykseen. Vuonna 2017 käytetystä loppuenergiasta kulutettiin 25% kiinteistöjen lämmitykseen. Lopulliseen päästölukemaan vaikuttavat kiinteistön tyyppi, ikä ja koko sekä käyttöprofiili. Uudet kiinteistöt ovat usein energiatehokkaampia kuin vanhat. Kiinteistön teknisten järjestelmien kuluttama energia, käytetyt kylmäaineet sekä jätteiden hallinta vaikuttavat myös hiilidioksidi- ja ympäristökuormitukseen.
Asumisen vaikutus päästöihin

Kiinteistön käyttäjillä on myös suuri vaikutus päästöihin. Keskivertosuomalaisen vuosittaisesta hiilijalanjäljestä 20 % eli noin 2110 kg CO2e syntyy asumisesta. Asumisen hiilidioksidipäästöt muodostuvat sähköstä, lämmityksestä, käyttövedestä sekä itse asumisesta.
Kiinteistön kokonaispäästöt kasvavat, jos asukkaat jättävät päälle laitteita sekä tuulettavat huoneistoja turhaan. Ylimääräistä energiankulutusta voidaan kuitenkin torjua älykkäillä kiinteistönhallintajärjestelmillä.
3 Kuinka lasken kiinteistöni päästöt?
Ensin kartoitetaan kiinteistön päästöjen lähtötilanne. Päästöjen laskeminen voidaan sisällyttää kiinteistön vastuullisuusraportointiin ja sitä voidaan selvittää monista eri näkökulmista erilaisien mittareiden avulla. Lähtötilanteen kartoituksen jälkeen voidaan asettaa tavoitteet ja valita toimenpiteet.
Käytön aikaisen ylläpidon näkökulmasta laskettu kiinteistön hiilijalanjälki sisältää mm. käytetyn ja tuotetun energian määrät, tuotetut jätteet, käytetyt kylmäaineet ja kiinteistöhuollon päästöt. Energiamuotojen hiilijalanjäljet on listattu ohessa olevaan taulukkoon. Tästä taulukosta voit tarkastella oman kiinteistösi energiamuodon hiilijalanjäljen määrää.

Kiinteistön koko elinkaari hiilineutraaliksi
Ympäristöministeriön tavoitteena on saada hiilijalanjäljen laskenta kattamaan koko kiinteistön elinkaari, jolloin jo suunnitteluvaiheessa otetaan huomioon rakennusmateriaalien hiilijalanjälki sekä hyödynnetään uudenlaista osaamista, kuten digitaalisia tietomalleja.
4 Kuinka teen kiinteistöstä hiilineutraalin?
Ympäristöasioiden osaava johtaminen ja modernin teknologian hyödyntäminen ovat edellytyksiä hiilineutraaliuden saavuttamisessa. Näiden toimenpiteisen avulla pääset tavoitteeseen:
- Ympäristöjohtamisen avulla tavoitteiden ja toimenpiteiden määrittäminen
- Älykkään talotekniikan hyödyntäminen
- Kiinteistön oman energiantuotannon lisääminen
Ympäristöjohtaminen
Kiinteistöjen ympäristövaatimuksien ja säädöksien muuttuessa ja kiristyessä, myös kiinteistöjen omistajat haluavat toimia sekä vastuullisemmin että kestävämmin. Ympäristöjohtamisen avulla voidaan kartoittaa kehityssuunnat ja olennaisimmat toimenpiteet. Ympäristöjohtamisen käytännön välineitä ovat järjestelmät, standardit, indikaattorit sekä laskenta. Tunnetuin ympäristöjohtamisen väline on ISO 14001 standardiin perustuva järjestelmä.
Ympäristöjohtamisen vaiheita ovat
- Ympäristökatselmus, jossa selvitetään nykytilanne.
- Käytännön toimenpiteet, jotka määritetään katselmuksen perusteella.
- Jatkuva kehitys, jossa seurataan tuloksia ja asetetaan uusia tavoitteita.
Älykäs talotekniikka
Kiinteistön teknisiä järjestelmiä ohjaa ja säätää älykäs kiinteistönhallintajärjestelmä. Automaation avulla voidaan optimoida muun muassa ilmanvaihto, lämmitys, jäähdytys sekä valaistus käyttämään energiaa vain tarvittaessa. Tarpeenmukaisesti käytettävät järjestelmät vaikuttavat energiankulutukseen ja sitä kautta päästöihin.
Koska uudet talotekniset järjestelmät ovat huomattavasti energiatehokkaampia ja toimivat paremmalla hyötysuhteella, kuin vanhat, ei energiaremonttia kannata jäädä viivyttelemään. Sijoitus maksaa itsensä takaisin nopeasti. Investointien suunnitteluvaiheessa kannattaa perehtyä ratkaisuihin, jotka jopa ylittävät esimerkiksi EU:n energiatehokkuusdirektiivi EPBD:n vaatimukset.
Oma energiantuotanto
Kiinteistön yleisin tapa tuottaa omaa energiaa, on asentaa katolle tai pihalle aurinkopaneelit. Teknologian kehityksen ansiosta aurinkosähkö on kannattavaa ympärivuotisesti Suomen olosuhteissa. Omavaraisesti voidaan tuottaa myös kiinteistön suurinta kuluerää eli lämpöä.
Peräti 38 % kaukolämmöstä tuotetaan fossiilisilla polttoaineilla. Investoimalla järjestelmiin, jotka yhdistävät kylmän ja lämpimän ilman, voidaan saavuttaa merkittäviä päästövähennyksiä kiinteistön lämmityksessä. Tilojen jäähdytyksestä syntyvän hukkalämmön talteen ottaminen ja hyödyntäminen lämmityksessä tuottaa säästöjä ja pienentää kiinteistön hiilijalanjälkeä.

ENTOS Oy kumppaniksi hiilineutraalin kiinteistön hallintaan
Energiansäästö ja hiilineutraalius ovat monien asioiden summia, joiden optimointiin kannattaa valita luotettava kumppani. Entos Oy tarjoaa vuosien kokemuksella kiinteistöautomaation ratkaisuja, joiden avulla energiansäästö on helppoa, turvallista ja ekologista.
Ota yhteyttä
Ota yhteyttä asiantuntijöihimme ja kysy energiansäästöstä