Siirry sisältöön
Siitepöly sisätiloissa

Siitepöly voi olla riesa myös sisätiloissa

Siitepölykausi alkaa keväällä ja se kestää loppukesään saakka. Tämä on haasteellista aikaa allergisille. Siitepölyallergian oireita ovat nuha, nenän tukkoisuus, aivastelu, yskä, silmien ärsytys, ihottuma ja voimakas väsymys. Allergiasta kärsivä ei ole varmassa suojassa siitepölyltä edes sisätiloissa, vaan siitepöly kulkeutuu huoneistoon eri reittejä pitkin.

Tuuletuksen aikana sisätiloihin leijuu hyttysverkosta tai säleiköstä huolimatta runsaasti siitepölyä. Läpivedossa ilma vaihtuu tehokkaasti, mutta samalla sisälle päässyt siitepöly leviää laajalti huoneistoon. Tuuletusikkunaan voi asentaa suodatinhuovan, joka ei päästä siitepölyä läpi, mutta se vaikuttaa myös ilmavirran liikkumiseen lähes pysäyttävästi. Yksi keino on vetää avonaisen tuuletusikkunan eteen valoverho. Valoverhojen tiheä kangas heikentää ilmavirtausta ja pysäyttää näin myös siitepölyn etenemisen huoneeseen.

Tuuletusikkunoiden lisäksi siitepölyä pääsee ulko-ovesta kulkijan mukana eteiseen ja siitä ilmavirran mukana muuhun huoneistoon. Siitepölyhiukkasia kulkee sisätiloihin myös vaatteiden ja lemmikkien mukana. Ulkoillessa hiukkasia tarttuu eniten kenkiin, sukanvarsiin ja housuihin. Vaatteiden puistelu ennen sisälle menoa voi irrottaa jopa 70 % hiukkasista. Myös koiran turkkiin tarttuu siitepölyhiukkasia. Pahimmalla siitepölykaudella koiran turkki kannattaa harjata kevyesti ulkona, aina ennen sisälle menoa.

Älykäs ilmanvaihto tuo avun myös siitepölykaudella

Älykkäästi ohjattavaa tuuletusta voidaan rajoittaa siitepölykauden ajan. Jotta sisälämpötila ei siitepölykausinakaan nousisi tuskallisen kuumaksi, voidaan Entos Oy:n TopAir EC huippuimurissa ottaa käyttöön yötuuletus-ominaisuus. Lisätuuletuksen tarve ikkunoita auki pitämällä pienenee, kun huoneistoa tuuletetaan illalla ja yöllä viileästä ulkoilmasta. Huoneisto pysyy myös päivällä pidempään viileänä, kun kiinteistön käyttöasteeseen reagoiva ilmanvaihto ei ime sisälle turhaan lämmintä korvausilmaa.

Vinkkejä siitepölypitoisuuden pienentämiseen huoneistossa:

  • Pidä ovet ja ikkunat kiinni pahimman siitepölykauden ajan.
  • Jos lisätuuletukselle tulee tarvetta, avaa vain yksi ikkuna kerrallaan ja vedä verho eteen. Näin siitepöly ei leviä koko huoneeseen.
  • Puistele ulkoiluvaatteet ja jätä ne eteiseen.
  • Harjaa koiran turkki ennen sisälle menoa.
  • Tehosta siivousta. Imuroi ja pyyhi kostealla rätillä erityisesti parvekkeen oven, tuuletusikkunoiden, ilmanvaihtoventtiileiden ja eteisen pinnat.
  • Pese siivousvälineet huolellisesti vähintään 60 asteessa.
  • Kuivaa pyykit sisätiloissa.
  • Huolehdi ilmanvaihtolaitteen kunnosta, vaihda suodattimet ennen siitepölykauden alkamista.
  • Puhdista korvausilmasuodattimet.
  • Pyydä tarjous älykkäästä ilmanvaihdosta taloyhtiöösi myynti@entos.fi

Lisätietoja

Entos Oy
myynti@entos.fi / 010 321 7531

Uusimmat uutiset