Siirry sisältöön
REIM-Isannointi-logo-web@2x

Isännöitsijä: tarpeenmukainen ilmanvaihto pitää asukkaat tyytyväisenä

Isännöitsijä: tarpeenmukainen ilmanvaihto pitää asukkaat tyytyväisenä

Isännöitsijöiden tehtävänä on huolehtia, että suomalaisten asuminen on vaivatonta ja asumiskustannukset kohtuullisia. Tulevaisuudessa isännöinnin tarve lisääntyy merkittävästi muun muassa taloyhtiöiden energiatehokkuustavoitteiden myötä. Energiatehokkuutta voidaan parantaa esimerkiksi nykyaikaistamalla kiinteistön ilmanvaihto. Ilmanvaihdon modernisointi paitsi säästää energiaa ja lisää kiinteistöyhtiön kannattavuutta, myös pidentää kiinteistön elinkaarta. Entoksen TopAir EC -huippuimuri on ratkaisu tähän tarpeeseen.

Isännöintipalveluja tuottava REIM Mikkeli isännöi tällä hetkellä yhtä kohdetta, johon on asennettu TopAir EC -huippuimuri. Kokemukset TopAir EC:stä ovat olleet hyviä. ”Investoinnin lähtökohtana olivat energian ja lämmön säästö. Ratkaisu on ollut todella hyvä ja toimiva”, sanoo REIM Mikkelin toimitusjohtaja Asko Laukkanen.

Tarpeenmukainen ilmanvaihto on Laukkasen mukaan parantanut asukkaiden viihtyvyyttä ja myös isännöintipalvelun laatua. ”Heti kun TopAir EC saatiin päälle, niin asukkailta tuli palautetta, että nyt ilmanvaihto toimii hyvin. Tarpeenmukainen ilmanvaihto on lisännyt asumistyytyväisyyttä ja samalla vähentänyt isännöitsijälle tulevia yhteydenottoja ilmanvaihtoon liittyen”, Laukkanen kertoo.

TopAir EC – vertailun ykkönen

Mikkelin kohde on 50-luvulla valmistunut, 7-kerroksinen kerrostalo. Kohteen ilmanvaihtoremontti tuli ajankohtaiseksi, kun vanha ilmanvaihtojärjestelmä oli tulossa tiensä päähän. Lisäksi asukkaat raportoivat toistuvasti ilmanvaihdon epätasaisuudesta: sisälämpötila ylimmissä kerroksissa ei ollut riittävä, ulko-ovia ei meinannut saada auki liian suuren alipaineen vuoksi ja toisinaan myös postiluukut vihelsivät.

Talossa asuva Tapio Pulkkinen esitti taloyhtiön hallitukselle yhtenä vaihtoehtona tarpeenmukaista ilmanvaihtoa. TopAir EC oli yksi viidestä huippuimurista, joita Pulkkinen vertaili. ”Tutustuessani Entoksen huippuimuriin kävi ilmi, että heidän käyttämissään moottoreissa on korkeampi hyötysuhde ja mahdollisuus portaattomaan säätöön. Lisäksi yritys toimii paikkakunnalla eikä hintaeroa muihin vaihtoehtoihin ollut juurikaan. Ei kannattanut ostaa ulkopaikkakunnalta”, Pulkkinen sanoo. Eläkkeellä oleva Pulkkinen on työskennellyt uransa aikana muun muassa teknisenä johtajana teollisuudessa, ja on työnsä puolesta perehtynyt ilmanvaihtojärjestelmiin.

TopAir EC on ollut Mikkelin kohteessa käytössä nyt noin puoli vuotta. Pulkkinen allekirjoittaa Laukkasen sanat tyytyväisistä asukkaista. ”Äänihaitat ja vetoisuus ovat vähentyneet, ja lämpötila tasaantunut. Aiemmin huoltomiestä piti kutsua vähän väliä. Lähtökohtana oli, että myös huollon tarve pysyy kohtuullisena.” Huollossa ammattitaito ja säännöllisyys ovat avainasemassa. TopAir EC on liitetty Entoksen etävalvomoon ja Entos hoitaa tarvittavat säädöt ja ongelmatilanteet helpoimmillaan yhdellä puhelinsoitolla. Järjestelmä on etähallittavuuden vuoksi huoleton ja vähentää kiinteistöstä vastaavan työtä.

”Tässä kohteessa yhdistimme kaikki ilmanvaihtokoneet yhden automatiikan taakse. Nyt TopAir hälyttää, jos ilmanvaihdon kanssa tulee ongelmia ja ne ovat hoidettavissa yhdestä ja samasta paikasta. Lisäksi saamme TopAirista historiatietoa, mikä on hyvä juttu myös huoltoyhtiön näkökulmasta. Tietojen avulla tarpeenmukaista ilmanvaihtoa voidaan myös huoltaa tarpeen mukaan”, kertoo Laukkanen.

Yhteistyötä jo kolme vuosikymmentä

Isännöintiala kehittyy nyt vauhdilla. Isännöitsijän työ on yhä useammin erilaisten tarpeiden ja ongelmien ymmärtämistä sekä niiden ratkomista yhteistyössä eri tahojen kanssa. Pelkän ongelman korjaamisen lisäksi isännöitsijän täytyy miettiä ratkaisuja myös tulevia käyttäjiä ajatellen.

”Jokainen talo tässä kaupungissa pysyy pystyssä pidempään, kuin minä. Isännöitsijän pitää osata katsoa pitkälle tulevaisuuteen”, Laukkanen sanoo. Laukkanen on ratkonut erilaisia lämpöön, veteen, sähköön ja ilmastointiin liittyviä kysymyksiä ja haasteita yhteistyössä Entoksen kanssa jo kolme vuosikymmentä. Saumaton yhteistyö perustuu luottamukseen. ”Olen ollut isännöintialalla liki 30 vuotta ja tehnyt lähes saman ajan yhteistyötä Entoksen kanssa. Meillä on pitkän ajan saatossa syntynyt luottamus yritykseen. Hommat ovat aina hoituneet niin kuin on sovittu.”

REIM Mikkeli seuraa isännöimiensä kohteiden ilmanvaihdon tilannetta tapauskohtaisesti. Kun ongelmia ilmenee, heillä on esittää taloyhtiölle ratkaisua. ”TopAir EC:n voi liisata kolmeksi vuodeksi ja kokeilla, soveltuuko se taloon vai ei. Jos se ei syystä tai toisesta soveltuisi, Entos vie laitteet pois.”

Lisätietoja:
Entos Oy
Myynti 010 321 7531, myynti@entos.fi

REIM Mikkeli
toimitusjohtaja Asko Laukkanen, asko.laukkanen@reim.fi, p. 0207 438562