Siirry sisältöön
asologo

Älykäs ilmanvaihto takaa parhaat olosuhteet etätyölle

Älykäs ilmanvaihto takaa parhaat olosuhteet etätyölle

Etätyö on lisääntynyt merkittävästi viime viikkojen aikana. Samalla esimerkiksi jatkuva väsymys, toistuvat päänsäryt sekä raskas sisäilma ovat yhä useamman kotona työskentelevän harmeja. Ratkaisu näihin ongelmiin voi löytyä ilmanvaihdosta.

Ilmanvaihdon tehtävänä on poistaa rakennuksen sisäilmasta hiilidioksidia ja epäpuhtauksia sekä tuoda tilalle puhdasta ilmaa hengitettäväksi. Suositusten mukaan ilman tulisi vaihtua asunnossa kaksi kertaa tunnissa. Perinteinen, kello-ohjattu järjestelmä tehostaa ilmanvaihtoa aamulla, keskipäivällä ja illalla – siis normaalin arkirytmin mukaan, vaikka nyt asukkaat ovat kotona myös päiväsaikaan. Tästä syystä perinteinen ilmanvaihto voi aiheuttaa haasteita etätyölle: se ei kykene reagoimaan hetkellisesti lisääntyneeseen ilmanvaihdon tarpeeseen.

Tehoton ilmanvaihto johtaa huoneilman alhaiseen happipitoisuuteen ja liian korkeaan hiilidioksidipitoisuuteen. Jos siis tunnet etätyön myötä normaalia enemmän väsymystä, tai päätäsi särkee useasti, voi asuntosi ilmanvaihto olla puutteellinen.

Tarpeenmukainen ilmanvaihto sen sijaan mittaa asunnon sisäilmanlaatua jatkuvasti ja reagoi muutoksiin reaaliajassa. Sisäilman laatu pysyy hyvänä, mikä lisää paitsi työhyvinvointia etätyössä, myös asumisen viihtyisyyttä. ”Jokainen päivä on tarpeenmukaiselle ilmanvaihdolle erilainen: se elää ja toimii sen mukaan, miten ihmiset huoneistossa asuvat. Se takaa, että ilma on raitista kellon ympäri ja ihmiset jaksavat tehdä paremmin töitä”, kuvailee Asuntosäätiön Asumisoikeus Oy:n (Asokodit) kiinteistöpäällikkö Teemu Jalomäki.

Asokodit luottaa Entoksen kehittämään, tarpeenmukaisen ilmanvaihdon älykkääseen teknologiaan.

Asokodit Oy:n kiinteistöpäällikkö Teemu Jalomäki

Tarpeenmukaisen ilmanvaihdon hyödyt korostuvat

Asokodit on Suomen neljänneksi suurin asuinkiinteistöjen omistaja. Sillä on noin 700 asuntokohdetta 31 eri paikkakunnalla ympäri Suomea. Yhteensä Asokotien asuntokohteissa on noin 17 000 huoneistoa, joissa asuu noin 40 000 ihmistä. Noin kolmessakymmenessä Asokotien asuntokohteessa on käytössä Entoksen kehittämä TopAir EC -huippuimuri, joka mahdollistaa tarpeenmukaisen ilmanvaihdon. TopAir EC seuraa reaaliajassa kiinteistön poistoilmakanavan kautta muun muassa sisäilman lämpötilaa, kosteutta, painetta ja hiilidioksidipitoisuutta.
Se reagoi käyttöasteen muutoksiin asunnoissa ja poistaa ilmaa silloin, kun ilmanvaihdolle on mitattavien suureiden perusteella tarvetta.

Lisääntynyt etätyö korostaa älykkään ilmanvaihdon hyötyjä entisestään. ”TopAir EC -huippuimurit käyvät nyt suuremmalla taajuudella, kun asukkaat ovat kotona pitkin päivää. Se lisää hetkellisesti hieman kustannuksia mutta sen hyödyt ovat kuitenkin monikertaiset verrattuna kello-ohjattuun ilmanvaihtoon: TopAir EC takaa aina hyvät olosuhteet, se on äänetön, kotimainen ja pienentää myös kiinteistöjen hiilijalanjälkeä.”

Vastaavasti esimerkiksi toimistorakennuksissa tarve ilmanvaihdolle on nyt normaalia vähäisempi, joten niissä älykäs ilmanvaihto pienentää kustannuksia ja samalla vähentää lämmitysenergian kulutusta entisestään.

Säästöt tappiin, lämpöhukat minimiin

Kello-ohjattu huippuimuri tehostaa ilmanvaihtoa keskimäärin yhdeksän tuntia vuorokaudessa. TopAir EC -huippuimurin keskimääräinen tehostusaika normaalissa arjessa on noin kaksi tuntia vuorokaudessa, sillä se ei tehosta turhaan käyttämättömiä tiloja. ”Myös ylimääräiset äänet ja huminat poistuvat, kun huippuimuri nostaa taajuutta ja tehostaa imua pikkuhiljaa. Ja sama toisinpäin: kun kanavistossa mitattavat suureet pienenevät, TopAir EC laskee tehostusta hiljalleen”, Jalomäki kertoo.

Ensimmäinen TopAir EC -huippuimuri asennettiin Asokotien asuntokohteeseen noin kaksi vuotta sitten. Yhteistyötä on tehty lähes siitä lähtien, kun tuote tuli markkinoille.
”Olemme omalta osaltamme vaikuttaneet myös TopAir EC:n tuotekehitykseen. Olemme esimerkiksi yhdistäneet tuotetta eri kiinteistöautomaatiojärjestelmiin ja vaihtaneet siitä kokemuksia Entoksen kanssa. He ovat vastanneet huutoon.”

Asokodit on muutamissa, pääsääntöisesti kaukolämmitetyissä kohteissaan yhdistänyt TopAir EC -huippuimurit tekoälyratkaisuun, joka optimoi lämmitystä. Jalomäen mukaan näiden järjestelmien yhdistäminen on tuonut 35–40 prosentin säästön pelkästään kaukolämmön tehomaksuissa, lisäksi säästöä syntyy energiamaksuista. ”Ilmanvaihdon kautta poistuu noin 30 prosenttia rakennusten lämpöenergiasta Suomessa. TopAir EC vähentää turhaa lämmitysenergian kulutusta ja tuottaa näin merkittävää säästöä lämmityskuluissa. TopAir EC -huippuimuri maksaa itsensä takaisin noin vuodessa.”

Kaikkiaan Asokodeilla on 226 asuntokohdetta, joihin TopAir EC -huippuimuri on mahdollista asentaa. Seuraavien seitsemän vuoden kuluessa TopAir EC löytyy niistä jokaisesta. ”Aina kun perinteinen huippuimuri menee rikki, sen tilalle asennetaan TopAir EC. Lisäksi puhdistamme ilmanvaihtokanavat aina seitsemän vuoden välein ja samalla kun teemme kanavien puhdistuksen ja tasapainotuksen, korvaamme vanhat huippuimurit TopAir EC -huippuimureilla”, toteaa Jalomäki.

Lisätietoja:
Entos Oy
Myynti 010 321 7531, myynti@entos.fi

Asokodit Oy
Kiinteistöpäällikkö Teemu Jalomäki, p. 020 161 2237, teemu.jalomaki@asokodit.fi