Siirry sisältöön
Tuotantoeläinten sisäilma

Parempaa sisäilmaa myös tuotantoeläimille

Toimivalla ilmanvaihdolla parannetaan eläinten parissa työskentelevien ihmisten turvallisuutta ja työssä jaksamista. Navetan sisäilmasto vaikuttaa suoraan eläinten hyvinvointiin, terveyteen, tuotantoon sekä rehun maittavuuteen. Ilmanvaihdon toimivuus vaikuttaa myös navetan rakenteiden kestävyyteen, esimerkiksi kosteus muodostaa vesihöyryä rakenteisiin ja veden tiivistyminen pinnoille lahottaa puupintoja
ja ruostuttaa metallia.

Entos Oy on tuonut markkinoille uuden tuotteen, jonka avulla myös tuotantoeläimille voidaan tarjota raikas ja meluton sisätila. Tuotteeseen voi käydä tutustumassa Jyväskylässä Kone-Killeri messuilla 8.-10.10.2020
Termater Oy:n esittelypisteellä.

”FarmiAir on ilmanvaihtokone, joka mittaa samalla kun se säätää ilmanvaihdon tehoa lämpötilan ja kosteuden mukaisesti. Pystymme laajentamaan puhaltimen ohjaustapaa ottamalla mukaan muitakin
suureita ja vaikkapa käsikytkin mahdollisuuden. Puhaltimia voidaan asentaa yksi tai useampia, ohjaus tapahtuu langattomasti älypuhelimella, tietokoneella tai tabletilla, eikä vaadi fyysistä käyntiä navetassa”
,
kertoo Entos Oy:n toimitusjohtaja Aki Pohjalainen.

Raikkaampi ilma, terveempi eläin

Jos ilmanvaihto toimii huonosti, syntyy kesällä ongelmia liiasta lämmöstä. Lehmä voi kokea lämpöstressiä, jonka seurauksena sen syönti vähenee, maidontuotanto laskee ja hedelmällisyys heikkenee.
Lämpöstressistä kärsivä eläin seisoo myös enemmän paikallaan, jonka seurauksena on usein ontumista.
Talvisin, varsinkin vasikoiden kannalta jopa vaarallisia ongelmia ovat kylmyys, vetoisuus ja kosteus, jotka alentavat vastustuskykyä.

”Me pystymme määrämittaistamaan ilmanvaihdon ulkolämpötilasta riippumatta tai riippuen. Silloin kun ulkona on kylmä, me voimme hillitä ilmanvaihtoa, ja silloin kun ulkona on kuuma, me voimme tehostaa sitä.
Eli olosuhteiden mukaan mukautuva ilmanvaihto on eläimille aina eduksi. Me valvomme sitä, me raportoimme siitä ja me saamme käyrät siitä”
, Aki Pohjainen kertoo.

Määrämittainen ilmavaihto auttaa hillitsemään myös nautojen lämpöstressiä ja tätä kautta tuotannon sekä syntyvyyden hävikkiä.

”Tuuletus hetkessä pystytään ajamaan kovemmillakin tehoilla, jopa niin, että päivisin ajetaan täysillä ja jatketaan tarvittaessa yöllä, että lehmät viilenee. Me pystymme auttamaan niitä kuumassa kelissä. FarmiAir
-ilmanvaihtokoneen puhaltimet ovat uutta tekniikkaa, joten ne ovat myös hiljaisia. Lisäksi me voimme laittaa vaikka desibelimittarin laitteeseen, koska meillä on skaalautuva älyjärjestelmä”
, kuvailee Aki
Pohjalainen.

Koska naudat tuottavat runsaasti lämpöä ja poistavat sitä haihduttamalla ihon ja hengityksen kautta vetenä, jopa 15–20 litraa päivässä, on kosteuden poisto yksi ilmanvaihdon tärkeimmistä tehtävistä.
Kosteissa olosuhteissa lian ja bakteerien määrä kasvaa ja taudinaiheuttajien määrä ilmassa lisääntyy.

”Koneellisesti toteutetussa ilmanvaihdossa ei pääse syntymään ilmalukkoja, eli ilma tosiaan vaihtuu”, toteaa Pohjalainen.

FarmiAir – lmanvaihtokoneella pystytään estämään kosteuden kertyminen navettaan ja rakenteiden pinnoille. Älykäs ilmanvaihto poistaa kosteutta tehokkaasti ympäri vuorokauden, jolloin rakenteiden elinkaari pitenee, pinnat säilyvät puhtaampana ja eläimet eivät kärsi kosteuden aiheuttamista terveysongelmista.

Lisätietoja:

Entos Oy
Aki Pohjalainen, aki.pohjalainen@entos.fi, 044 032 1760

Termater Oy
Tero Väärämäki, tero.vaaramaki@termater.fi, 0400 172 987

Uusimmat uutiset