Siirry sisältöön
Ilmanvaihto lomakaudella

Lomakausi lähestyy -reagoiko kiinteistönne ilmanvaihto käyttäjämäärän muutoksiin?

Monessa perheessä kevään kruunaa valmistujaiset, lakkiaiset tai päättäjäiset, jonka jälkeen kesä voidaan julistaa virallisesti alkaneeksi. Viimeistään tässä vaiheessa alkaa myös kesäloman suunnittelu. Perheissä pohditaan, pidetäänkö viikonlopun kaupunkiloma, lähdetäänkö viikoksi mökille, vai peräti kahdeksi viikoksi ulkomaille? Lapset taas viettävät lomansa kotona, leireillä, kavereiden ja sukulaisten luona sekä erilaisissa harrastuksissa silloin, kun vanhemmat ovat töissä. Lomakaudella kiinteistön käyttöasteessa voi olla siis suuriakin eroja.

Tietääkö kiinteistösi ilmanvaihto, koska olet kotona?

Kello-ohjattu 2-nopeuksinen ilmanvaihto ei tiedä milloin asukkaat ovat kotona, tai milloin he pitävät esimerkiksi valmistujaisjuhlat. Jos kiinteistön käyttöaste on suuri silloin, kun 2-nopeuksinen ilmanvaihto on minimiteholla ei ilma juurikaan liiku huoneistoissa. Tämän vuoksi

  • lisätuuletuksen tarve kasvaa, kun sisälämpötila nousee ihmismäärän mukaan
  • hiilidioksidin määrä sisäilmassa kasvaa, joka aiheuttaa tunkkaisuuden tunnetta ja väsymystä
  • ruuan hajut jäävät huoneistoon ja voivat levitä myös rappukäytävään, sekä naapureiden huoneistoihin.

Tilanne voi olla myös päinvastoin. Lomakausi on parhaimmillaan ja suurin osa kiinteistön asukkaista on lähtenyt mökille, sukulaisiin tai ulkomaille. 2-nopeuksinen ilmanvaihto toteuttaa tuuletustaan edelleen ohjelmansa mukaisesti, koska eihän sitä koskaan tiedä, vaikka joku olisikin kotona. Tarpeeton ilmanvaihdon tehostus imee huoneistoon kesäaikaan lämmintä ulkoilmaa korvausilmaventtiileistä tai ikkunanraoista ja saa sisälämpötilan kohoamaan. Päivän lämmennyt huoneisto ei kerkeä viilentyä yöksi, joka tarkoittaa hikisiä öitä niille, jotka eivät ole mökkeilemässä. Varsinkin vanha 2-nopeus puhallin on myös kovaääninen, joten yötuuletus ei ole miellyttävä vaihtoehto etenkään yläkerrassa asuville.

Käyttäjiinsä reagoivaa ilmanvaihtoa

Riittävä ilmanvaihto suhteessa käyttöasteeseen saavutetaan älykkäästi optimoidulla ilmavaihdolla, joka reagoi olosuhteisiin mittaamalla erilaisia pitoisuuksia poistoilmasta.

Yllä olevassa kuvassa havainnollistetaan, kuinka käyttöasteeseen reagoiva ilmanvaihto toimii.

Älykäs laite haistelee tarvetta tuuletuksen tehostukselle. Kun pitoisuudet laskevat taas asetettujen raja-arvojen alle, tuuletusta vähennetään. Jos kiinteistön käyttöaste ei vaadi, ei tehostuksen ole tarpeellista tuulettaa täydellä teholla ollenkaan.

Reagoivan ilmanvaihdon etuja ovat muun muassa

  • laite reagoi kiinteistön käyttöasteeseen
  • tehostus poistaa sisäilmasta haitalliset kaasut ja pitää ilman terveellisenä
  • sisälämpötila pysyy tasaisena sekä kesällä että talvella
  • ylimääräisen tuuletuksen tarve vähenee
  • yötuuletus helteiden aikana on mahdollista vähemmällä tehostuksella, jolloin tuuletuksen ääni ei häiritse yöunia

Jos haluat tietää lisää ilmanvaihdosta, joka reagoi käyttäjämäärän muutoksiin, ole rohkeasti yhteydessä myyntimme asiantuntijoihin!
myynti@entos.fi tai soita 010 321 7531

Kirjoittanut: Maarit Pasanen 2022
Entos Oy hallinto- ja markkinointipäällikkö

Uusimmat uutiset