Kuinka ilmanvaihtojärjestelmänne huomioi kovat pakkaset? Meneekö lämpö harakoille?

Tilanne on kovilla pakkasilla monissa kiinteistöissä ja taloyhtiöissä tyypillinen: koneellinen ilmanvaihto tuulettaa lämpöä harakoille ja energiankulutus kasvaa. Ongelman ratkaistaan älykkäällä ilmanvaihdon ohjauksella, joka reagoi kiinteistön todellisen käyttöasteen ja asukkaiden elämänrytmiin. Samalla kun asumisviihtyvyys kiinteistössä paranee, pienenevät myös lämpölaskut.

Ilmanvaihdon tuuletuksen kautta tapahtuu merkittävästi lämpöenergian hukkaamista. Koneellinen poistoilmanvaihto kattaa jopa 35 % kaikesta rakennuksen kuluttamasta lämmitysenergiasta. Kiinteistön energiankulutus kiinnostaa taloyhtiöitä ja yksittäistä asukasta yleisimmin siksi, että se vaikuttaa suoraan asumiskustannuksiin. Kaukolämmöllä lämmitettävissä kerrostaloissa suurin osuus yhtiövastikkeesta on lämmitys, joka on jopa 60–70 % rakennukseen tulevasta lämpöenergiasta. Muita lämpöenergian lähteitä ovat sähkölaitteet (15-16%) sekä aurinko ja ihmiset (15-16%). Lähde.

 

Ilmanvaihto on suoraan yhteydessä huoneiston lämmityksen tarpeeseen. Jos lämmintä sisäilmaa poistetaan huoneistosta tarpeettomasti, joudutaan kiinteistön lämmitystä pitämään turhaan suurilla säädöillä. Kiinteistön rakenteelliset virheet sekä ovien ja ikkunoiden tiivisteet luovuttavat kiinteistön ulkopuolelle lämpöä, jonka haluaisimme pitää seinien sisäpuolella.

Ilmanvaihto älykkäästi kuriin

Ilmanvaihto on välttämätön asia kiinteistön rakenteiden säilymisen kannalta, mutta se voi olla myös yksi syyllinen siihen, että lämpö karkaa harakoille. Kello-ohjatussa ilmanvaihdossa esiintyy usein turhaa tuuletusta, kun ennalta asetetut jaksot eivät satu kiinteistöä käyttävien ihmisten kanssa samaan rytmiin. Kello-ohjaus ”repii” sisäilmaa huoneistoista täydellä teholla, tiettyinä aikoina vuorokaudesta. Sen käyttöasteet ovat joko 50 tai 100 prosenttia. Täydestä (100 %) tehostuksesta aiheutuu vedon tunnetta, melua, sisälämpötilan vaihtelua sekä lämmityskustannusten kasvua.

 

Energiankulutusta voidaan vähentää muun muassa älykkäästi kiinteistön käyttöasteeseen reagoivalla ilmanvaihdolla. Tämä tarkoittaa ilmanvaihtoa, joka tehostaa automaattisesti tuuletusta silloin, kun kiinteistön käyttöaste nousee.

Reagoiva ilmanvaihdon ohjaus toteutetaan laitteilla, jotka tutkivat poistoilman pitoisuuksia ja sisäilman laatua jatkuvasti. Tehostus tapahtuu liukuvasti 50 ja 100 prosentin välillä, ympäri vuorokauden. Jos kiinteistön käyttöaste ei nouse rajusti, ei puhaltimen tarvitse käyttää 100 prosenttista tehoa ollenkaan, jolloin kiinteistö säästää lämmitysenergiaa.

Reagoiva ilmanvaihto on tämän päivän ratkaisu, joka tuo tullessaan isoja asioita:

  • säästöä energiakuluihin
  • aina hyvä sisäilma ilman vedontunnetta
  • ihmiset, kiinteistö ja ympäristö voivat paremmin

Kiinnostuitko reagoivasta ilmanvaihdosta? Ota yhteyttä myyntiimme
myynti@entos.fi  010 321 7531

Lisätietoja: Aki Pohjalainen, toimitusjohtaja, Entos Oy