
Entos Oy:n ilmanvaihto-opas
Tässä oppaassa kerromme:
- Miksi ilmanvaihtoon tulisi kiinnittää huomiota?
- Mitä ilmanvaihto tarkoittaa?
- Painovoimainen poisto
- Koneellinen poisto
- Keskitetty tulo ja poisto
- Tarpeenmukainen ilmanvaihto
Miksi ilmanvaihtoon tulisi kiinnittää huomiota?
Ilmanvaihto on merkittävin yksittäinen tekijä, joka vastaa asuntojen sisäilmanlaadusta. Riittämättömän ilmanvaihdon selkein merkki on tunkkaisuuden tunne. Ilmanvaihtoon liitetään myös vedontunne sekä varsinkin talviaikaan liian pieni ilmankosteus, joka tekee ilmasta kuivan tuntuista. Suurin osa nykyisistä sisäilmahaasteista saadaan korjattua ilmanvaihtolaitteiston nykyaikaistamisella. Ilmanvaihto on yksi kiinteistön suurimmista energiankuluttajista.
Koneellinen poistoilmanvaihto kattaa noin 35 % kaikesta rakennuksen kuluttamasta lämmitysenergiasta.
Mitä ilmanvaihto tarkoittaa?
Ilmanvaihto on lyhyesti selitettynä sitä, kun huoneiston sisäilma poistetaan ja korvataan raittiilla ulkoilmalla. Huoneiston ilma ohjataan poistoilmaventtiileiden kautta kanavistoon ja sitä kautta rakennuksen katolle. Ilmanpoistosta aiheutuu sisätiloihin alipainetta, joka tasataan tuloilmalla. Tuloilma johdetaan sisään joko tuloilmaventtiileistä, raitisilmaventtiileistä, raitisilmaikkunoista tai näiden puuttuessa, hallitsemattomasti esimerkiksi ikkunoiden kehyksien ja ulko-oven karmien välistä.
Toteutustavat
Painovoimainen poisto
Painovoimaisessa poistoilmanvaihdossa ilma vaihtuu ilman puhallinta lämpötilaerojen ja tuulen vaikutuksen seurauksena. Painovoimainen ilmanvaihto on riippuvainen sääolosuhteista. Talvella painovoimaisella poistolla on taipumus toimia liian tehokkaasti, ja kesällä matalapaineella se ei toimi lainkaan.
Koneellinen poisto
Koneellisessa poistoilmanvaihdossa kokoojakanavassa on poistopuhallin, jonka kautta ilmaa ohjataan asunnoista rakennuksen katolle. Raitisilma tulee koneellisessa poistoilmanvaihdossa joko raitisilmaventtiilien kautta asuntoon tai tunkeutuu rakennuksen tiivisteiden välistä. Poistoilmapuhallin toimii usein kahdella nopeudella ja kello-ohjatusti. Tämä tarkoittaa, että ajastimella ohjaten puhallin käy joko puoli- tai täysteholla riippuen rakennuksen arvioidusta käyttöasteesta.
Koneellinen tulo ja poisto
Keskitetyssä tulo- ja poistojärjestelmässä ilmanvaihtokone asennetaan esimerkiksi vesikatolle. Kone hoitaa sekä tulo- että poistoilmanvaihdon. Useimmissa ilmanvaihtokoneissa on lämmöntalteenotto (LTO), jolla saadaan talteen poistoilman sisältämä lämmitysenergia.
Ilmanvaihdon toteutustavat aikakausittain:


Painovoimainen poisto: Erityisesti ennen 1960-lukua valmistuneissa rakennuksissa

Koneellinen poisto: Suosituin ilmanvaihtotapa 1960–2000-luvuilla

Koneellinen tulo ja poisto: Alettiin käyttää 1970-luvulla
Tarpeenmukainen ilmanvaihto vähentää energiankulutusta
Energiankulutusta voidaan vähentää muun muassa tarpeenmukaisella ilmanvaihdolla. Tällöin ilmanvaihto ei ole enää kello-ohjattu eikä puhallin tuuleta turhaan täydellä teholla, jos sille ei ole tarvetta. Tarpeenmukaistaminen voidaan tehdä koneellisesti toteutetuille ilmanvaihtoratkaisuille.
Tarpeenmukaisesti toimivan ilmanvaihdon hyödyt nähdään kiinteistön lämmityskustannuksien alenemisena sekä asukastyytyväisyyden lisääntymisenä. Tarpeenmukaisesti toimiva ilmanvaihto mukautuu käyttäjiensä elämänrytmiin pitäen huoneistojen sisäilman raikkaana ja lämpötilan tasaisena.

Ota yhteyttä
Ota yhteyttä asiantuntijoihimme ja kysy lisää ilmanvaihdon ratkaisuistamme.