Siirry sisältöön
Vaahterakatu 4

Erinomainen ilmanlaatu ilman turhia tuuletuksia – lahtelaiskerrostalossa hyvät kokemukset Senser-ilmanvaihdosta

Lahti Energia on ottanut kahdessa lahtelaisessa kerrostalokohteessa käyttöön Senser-ilmanvaihdon. Kyseessä on Entoksen ja Lahti Energian pilottikokeilu osana Lahti Energian tarjoamaa Huoleton Lämpö -sopimusta. Huoleton lämpö -palvelun avulla Lahti Energia optimoi kiinteistön energiankäyttöä ja parantaa energiatehokkuutta.

Energiansäästön ohella asukkaille halutaan luoda myös hyvä ja turvallinen sisäilmasto. Pilottikohteista toiseen, Vaahterakatu 4:ssä sijaitsevaan kerrostaloon Senser-ilmanvaihto asennettiin syyskuussa 2022. Tulokset uudistetusta ilmanvaihdosta ovat olleet positiivisia.

”Meidän järjestelmästämme näkyy, että ilmanlaatu on pysynyt erinomaisena ja myös huonelämpötilat ovat tasaantuneet. Tuuletusten määrä on pienentynyt huomattavasti, kun ilmanvaihto on tarpeenmukaistettu eikä tuuletukset ole enää kello-ohjattuja”, kertoo myyntipäällikkö Tomi Koivisto Entokselta.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Carita Uronen on yhtä mieltä ilmanvaihtoremontin hyödyistä.

”Kyllä on hyvät kokemukset. Vedon tunne on poistunut, se on mielestäni merkittävä asia. Talvisin tuntui, että korvausilmaventtiileistä tuli ihan jäätävää ilmaa. Myös humina on poistunut. Kello-ohjatussa ilmanvaihdossa sen kuuli kyllä, kun ilmanvaihto lähti päälle”, hän sanoo ja jatkaa:

”Tässä säästetään energiaa ja hyvässä tapauksessa myös rahaa. Asukkaille tärkein on varmasti parantunut asumisviihtyvyys – ei vedon tunnetta tai kylmissään oloa.”

Huoletonta lämpöä

Vaahterakatu 4:n kohde on 8-kerroksinen pistetalo eli talo, jossa on yksi rappukäytävä ja se sijaitsee keskellä taloa. Vuonna 1975 rakennetussa talossa on kaikkiaan 40 huoneistoa: jokaisessa kerroksessa on kaksi kolmen huoneen asuntoa, kaksi kaksiota ja yksi yksiö. Talossa on kaukolämpö.

Molempia Lahti Energian Senser-pilottikohteita isännöi Saksalan Huolto Oy. Toimitusjohtaja ja tekninen isännöitsijä Ilkka Pollari kertoo, että Vaahterakatu 4 on ollut Huoleton Lämpö -sopimusasiakas vuodesta 2020 lähtien. Sopimuksen kesto on viisi vuotta.

”Sopimus jatkuu vuoteen 2025 asti. Parannus- ja kehitysehdotukset tulevat meille Lahti Energialta. He esittelevät ehdotukset meille ja me esittelemme ne taloyhtiölle, joka lopulta hyväksyy tai hylkää ehdotukset. Lahti Energia vastaa kaikista laitemuutoksista ja kustannuksista”, Pollari sanoo.

Ilmanvaihtoremontti Vaahterakatu 4:ssä ei vaatinut taloyhtiöltä muuta, kuin Lahti Energian tekemän ehdotuksen hyväksymisen. Kaikki muu hoitui Lahti Energian ja Entoksen toimesta. ”Lahti Energia hallinnoi talon lämmönjakohuonetta ja huolehtii lämmönjaosta huoneistoihin. Myös esimerkiksi ilmanvaihtoasiat liittyvät tähän. Tässä kyseisessä kohteessa vanhat kaksi huippuimuria olivat uusimista vailla ja sopimuksen puitteissa Lahti Energia hoiti koneiden uusimiseen. Uusiin poistoilmapuhaltimiin liitettiin samassa yhteydessä Entoksen Senser-laitteet”, toteaa Pollari.

Sopivat olosuhteet

Lahti Energian Huoleton Lämpö –sopimuksessa asiakas maksaa ensimmäiset viisi vuotta samaa kiinteää kuukausihintaa, jonka jälkeen hinta sidotaan vakaaseen indeksiin, ellei muuta sovita. Palveluun sisältyvät lämmityslaitteiden huolto ja kunnossapito sekä päivystyspalvelu.

Energiakäytön optimoimiseksi kiinteistöön asennetaan olosuhteiden mittaustietoon perustuva lämmityksen säätöratkaisu, olosuhdevalvonta sekä lämmönjakokeskuksen etävalvonta. Osaan huoneistoista asennetaan olosuhdeanturit.

Vaahterakatu 4:ssä olosuhdeantureita on viidessä eri asunnossa, joista kaksi sijaitsee alimmassa kerroksessa, kaksi ylimmässä kerroksessa ja yksi kolmannessa kerroksessa. Urosen mukaan alemmat kerrokset ovat viileämpiä ja kuivempia, kuin ylemmät kerrokset.

”Kolmannen kerroksen asunto on lämpimin. Ilmankosteus sen sijaan on pienempi alhaalla kuin ylhäällä. Vaikka ilma on alakerroksissa kuivempaa, on se kuitenkin suositusten mukainen. Olen huomannut, että huonelämpötilat ovat pysyneet aiempaa tasaisempina”, Uronen kertoo.

Koiviston mukaan vähentynyt tuuletuksen tarve on osaltaan vaikuttanut huonelämpötiloihin. Myös kaikki ilmanlaatuun vaikuttavat tekijät eli hiilidioksidimäärät ja VOC-yhdisteiden määrä ovat pysyneet hyvin maltillisina. Hyvä sisäilma vähentää tuuletusten tarvetta entisestään.

Seurantatiedot ovat saatavilla Entoksen järjestelmästä, johon myös Lahti Energialla, isännöitsijällä sekä taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalla on pääsy.

”Seuraavan täyden lämmityskauden jälkeen saamme tarkempaa tietoa energiansäästön osalta”, Koivisto kertoo.

Lisätietoja

Entos Oy
Myynti, myynti@entos.fi, 010 321 7531

Saksalan Huolto Oy
Ilkka Pollari, ilkka.pollari@ahu.fi, 041 534 0579

Uusimmat uutiset