Siirry sisältöön

Energiansäästö-opas

kerrostalot

Johdanto

Energiatehokkaat ratkaisut ovat tänä päivänä enemmän sääntö kuin suositus. Energiansäästöön on olemassa erilaisia neuvoja ja oppaita, mutta onko kukaan koskaan selittänyt kerrostalossa asuvalle osakkeen omistajalle, mistä kuluista hänen yhtiövastikkeensa koostuu? Kaukolämmöllä lämmitettävissä kerrostaloissa suurin osuus yhtiövastikkeessa on juuri lämmitys.

Tässä oppaassa haluamme auttaa teitä ymmärtämään, mitkä asiat vaikuttavat käytettävän lämmitysenergian määrään ja kuinka tähän määrään voidaan vaikuttaa. Tämä opas on tarkoitettu niin kiinteistön omistajalle, osakkeen omistajille kuin vuokralaisellekin.

Mitkä asiat vaikuttavat käytettävän energian määrään?

Lämmönlähde

Lämmönlähteenä käytetään kiinteistön mukaan sähköä, kaukolämpöä, öljyä tai haketta. Lämmityskäyrien säätö vaikuttaa lämmönlähteen kuluttamaan energiamäärään ja tätä kautta suoraan energiakustannuksiin.

Kiinteistön ulkopuolelle valuva energia

Kiinteistön rakenteelliset virheet sekä ovien ja ikkunoiden tiivisteet luovuttavat kiinteistön ulkopuolelle lämpöä, jonka haluaisimme pitää seinien sisäpuolella. Ilmanvaihto on välttämätön asia kiinteistön rakenteiden säilymisen kannalta, mutta se voi olla myös yksi syyllinen siihen, että lämpö karkaa harakoille.

Kiinteistöön luovutettu energia

Lämmön luovutus kiinteistöön tapahtuu erilaisten lämmitysverkostojen kautta. Patteriverkoston, lattialämmityksen tai puhaltimien tulisi luovuttaa lämpö mahdollisimman tasaisesti ja tehokkaasti haluttuihin kohteisiin.

Kiinteistöön palautuva energia

Lämmöntalteenotolla on mahdollista niin sanotusti kierrättää kiinteistöstä poistettavaa lämpöä. Kun LTO käyttää hyväkseen kiinteistön omaa lämmitysenergiaa, tarvitsee sitä ostaa vähemmän sähkö- tai kaukolämpöyhtiöltä.

Ilmanvaihdon vaikutus lämmityksen tarpeeseen

Ilmanvaihto on suoraan yhteydessä huoneiston lämmityksen tarpeeseen. Jos lämmintä sisäilmaa poistetaan huoneistosta tarpeettomasti, joudutaan kiinteistön lämmitystä pitämään turhaan suurilla säädöillä. Huoneiston lämpötilaan kannattaa kiinnittää muutenkin huomiota, koska liian lämmin huoneilma yhdistettynä hallitsemattomaan ilmanvaihtoon aiheuttaa kuivuuden tunnetta sisäilmaan. Tästä on haittaa varsinkin talvella, jolloin ilmankosteus on muutenkin alhaisempi. Huonelämpötilan laskeminen yhdellä asteella säästää jopa 5 % lämmityskustannuksissa. Optimaalinen huonelämpötila on 20–22 astetta, mutta yöaikaan ja ollessasi poissa huoneistosta, se voi olla myös alhaisempi.

Kerrostalot

Ota yhteyttä

Lisätietoja energiansäästöstä ja tarpeenmukaisesta ilmanvaihdosta saat ottamalla yhteyttä ENTOS Oy:n asiantuntijoihin. Vastaamme mielellämme kysymyksiisi ja pohdimme kanssasi sinun kiinteistöösi sopivinta energiansäästön ratkaisua.

Uusimmat uutiset