Siirry sisältöön
Kuuma sisäilma

Tukehtuuko kiinteistössä kuumuuteen?

Helle! Siitä suomalaiset tykkää! ”Pitää nauttia, kun on lämmintä ja kesä!” ”Kesällä kuuluu olla lämmintä!” ”Ei saa valittaa, kun kohta on taas talvi ja palelee!”
Usein kuultuja lauseita suomalaisten suusta, jos joku erehtyy ilmaisemaan tyytymättömyyttään vallitsevaan lämpötilaan. Moni toki nauttii helteestä ja lämmöstä, mutta äärilämpötilat eivät sovi kaikille ja siitä voi olla haittaa myös rakennuksille.

Ihminen sopeutuu jossain määrin omaan ilmastoonsa. Lämpötilan ”mukavuusalue” on yksilöllinen ja erilainen eri ilmastoissa elävillä. Suomalaiset ovat sopeutuneet kylmään paremmin kuin esimerkiksi eteläeurooppalaiset. Ilmaston lämpenemisen seurauksena pitemmät hellejaksot tulevat kuitenkin yleistymään ja voimistumaan pohjolassakin.

Nyt on oikea hetki varautua tulevaan ja miettiä asumismukavuutta. Älykkäällä ilmavaihdolla voidaan saavuttaa sellaiset olosuhteet, että kesälläkin on mukava tulla kotiin.

Helteen vaikutuksia kerrostalossa

  • Pitempien hellejaksojen aikana terveysvaikutukset lisääntyvät voimakkaasti.
  • Rakennukset eivät jäähdy riittävästi yön aikana.
  • Helteen tukaluutta lisää runsaampi ilmankosteus, joka tekee öistä lämpimämpiä.
  • Rakennuksissa korkea lämpötila voi pahentaa muita sisäilmaongelmia ja vaikuttaa myös ilman kosteuteen.
  • Kylmille pinnoille voi tiivistyä kosteutta, joka lisää mikrobinkasvunriskiä.
  • Asumisterveysasetus määrittää, että asuntojen lämpötila ei saa ylittyä lämmityskauden ulkopuolella +32 ˚C.

Yötuuletus-ominaisuutta voidaan käyttää kesäisin hellejaksojen aikana, jolloin kerrostaloasunnoissa ei tarvitse kärsiä tukalasta kuumuudesta öisin. Päivällä ilma poistuu taas tarpeenmukaisesti, jolloin korvausilmakin tulee hillitysti ja sisäilma ei lämpene liikaa lämpimän tuloilman takia. Lisäksi ilmanvaihdon kosteudenmittaus poistaa kosteutta huoneilmasta ja näin muuttaa asuinolosuhteet mukavammiksi ja terveellisemmiksi.

Mitä helle aiheuttaa?

Helteellä ulkoilmassa on enemmän epäpuhtauksia, otsonin määrä kohoaa ja ilman mikropartikkelit kulkeutuvat sisätiloihin. Helteen aiheuttamat terveyshaitat lisääntyvät, kun lämpötila on yli 23–25 astetta. Pitkäaikaissairailla oireet alkavat lisääntyä ja sairaus pahenee jo noin 20 asteessa. Kuumuus aiheuttaa monelle perusterveellekin väsymystä ja keskittymiskyvyn laskua, sekä unihäiriöitä, lihasheikkoutta ja alentaa kestokykyä.

Älykäs ilmanvaihto, joka mittaa ilman hiilidioksidi- ja VOC-pitoisuuksia sekä kosteutta reagoi tehostamalla huoneistojen tuuletusta, kun joku asetetuista raja-arvoista ylittyy.

Näin voit estää helteen haittoja

Jos haluat tietää tarkemmin, kuinka älykäs ilmanvaihto helpottaa helteessä, ota yhteyttä myyntiimme!
040 321 7531 / myynti@entos.fi

Kirjoittanut: Hanna Lindgren 2022
Tekninen asiantuntija, Entos Oy, Ympäristöteknologian toisen vuoden insinööriopiskelija, XAMK

Uusimmat uutiset