Asukkaat

Tiesitkö?

Ilmanpoistokoneen melu, vedontunne huoneistossa sekä sisälämpötilojen vaihtelu,
eivät ole ominaisuuksia, joihin asukkaan tulisi tottua.

Meillä on vaihtoehto..

Mitä tarkoittaa ilmanvaihto?

Ilmanvaihto tarkoittaa kiinteistön sisäilman vaihtamista raittiimpaan ilmaan. Likainen sisäilma johdetaan poistoilmakanaviston kautta rakennuksen katolle.
Tämä aiheuttaa sisätilaan alipaineen, joka pyritään täyttämään raittiilla tuloilmalla.
Puhdas ilma johdetaan huoneistoon joko tuloilmaventtiileistä, raitisilmaventtiileistä, raitisilmaikkunoista tai niiden puuttuessa hallitsemattomasti rakennuksen vaipan läpi.
Ilmatilavuuden tulee vaihtua asunnoissa vähintään 0,5 krt/h.

Ilmanvaihto voidaan toteuttaa kolmella eri tavalla, painovoimaisesti, poistoilmakoneella tai tulo- ja poistokoneella.

KONEELLINEN POISTO

Koneellisessa poistoilmanvaihdossa kokoojakanavassa on poistopuhallin, jonka kautta ilmaa ohjataan asunnoista rakennuksen katolle. Raitisilma tulee koneellisessa poistoilmanvaihdossa joko raitisilmaventtiilien kautta asuntoon tai tunkeutuu rakennuksen tiivisteiden välistä. Koneellinen poisto oli suosituin ilmanvaihtotapa 1960-2000-luvuilla. Perinteinen poistoilmapuhallin toimii usein kahdella nopeudella ja kello-ohjatusti. Tämä tarkoittaa, että ajastimella ohjattu puhallin käy joko puoli- tai täysteholla riippuen rakennuksen arvioidusta käyttöasteesta.

KESKITETTY TULO JA POISTO

Keskitetyssä tulo- ja poistojärjestelmässä ilmanvaihtokone asennetaan esimerkiksi vesikatolle. Kone hoitaa sekä tulo- että poistoilmanvaihdon. Useimmissa ilmanvaihtokoneissa on lämmöntalteenotto (LTO), jolla saadaan talteen poistoilman sisältämä lämmitysenergia. Jos lämmöntalteenotolla ei saada ilmaa lämmitettyä tarpeeksi, jälkilämmityspatteri nostaa ilman lämpötilan riittäväksi, jotta vedon tunnetta ei synny.

Miksi ilmanvaihtoon kannattaa kiinnittää huomiota?

Ilmanvaihto on merkittävin yksittäinen tekijä, joka vastaa asuntojen sisäilman laadusta. Riittämätön ilmanvaihto tekee sisäilmasta tunkkaista ja korkea hiilidioksidipitoisuus voi aiheuttaa huonetilassa olijalle päänsärkyä sekä huonovointisuutta. Hallitsemattomaan ilmanvaihtoon liitetään myös vedontunne, sekä varsinkin talviaikaan liian pieni ilmankosteus, joka tekee ilmasta kuivantuntuista.

Ilmanvaihto on yksi kiinteistön suurimmista energiankuluttajista. Koneellinen poistoilmanvaihto kattaa noin 35 % kaikesta rakennuksen kuluttamasta lämmitysenergiasta. Energiankulutusta voidaan vähentää muun muassa älykkäästi tarpeenmukaistetulla ilmanvaihdolla.

TopAir-tuoteperhe; elämisen tyyliin sopeutuvat ilmanvaihdon ratkaisut kerrostaloihin

“Kello-ohjaus ei ajattele asujia, me ajattelemme”

TopAir-tuoteperheen ilmanvaihtolaitteet ovat energiatehokkaita ja hallittuja ilmanvaihtoratkaisuja kerrostaloon, jossa ilmanvaihtojärjestelmänä on koneellinen ilmanvaihto. TopAir-tuotteet eroavat muista ilmanvaihtolaitteista sillä, että vanhanaikaisen kello-ohjauksen sijasta ne käyttävät portaatonta puhaltimen ohjausta. Puhallin reagoi käyttöasteen muutoksiin asunnoissa ja tehostaa ilmanvaihtoa tarvittaessa.

TopAir-tuotteet mukautuvat asukkaan elämisen tyyliin, parantaen huoneiston sisäilman laatua tuulettamalla esimerkiksi juhlien aikana kohonneet hiilidioksidipitoisuudet pois, kun laite havaitsee sisäilman laadun muutokset. Vedontunne vähenee, kun ilmaa ei poisteta tarpeettomasti. Lisäksi asunnon ilmankosteus optimoituu vuodenaikojen mukaan ja sisälämpötila pysyy tasaisena. EC moottori on käyntiääneltään hiljainen, ja ilmanvaihdon olemassaoloa ei enää edes huomaa.

TopAir EC -huippuimurin yötuuletus -ominaisuus takaa rauhalliset yöunet, kun laite seuraa makuuhuoneen hiilidioksidipitoisuutta ja tehostaa ilmanvaihtoa tarvittaessa. Yötuuletus -ominaisuus voidaan ottaa käyttöön myös kesäisin hellejakson ajaksi, jolloin kerrostaloasunnoissa kärsitään tukalan kuumista öistä.

Lue lisää hiilidioksidista sisäilmastossa

TopAir-tuotteet huolehtivat vastuullisesti kiinteistön ilmanvaihdosta. Energiatehokkaat laitteet säästävät kiinteistön lämmityskustannuksissa, jolloin kiinteistön tuottama hiilijalanjälki pienenee. Esimerkiksi TopAir EC säästää kuukaudessa Hartwall Arenan (315 500 m3) verran lämmintä sisäilmaa.

Tutustu älykkäisiin ilmanvaihtoratkaisuihimme

TopAir EC

Älykäs huippuimuri saneerattaviin kerrostalokohteisiin.
Vuokrataloyhtiöille, opiskelija-asuntosäätiöille ja
yksityisille asunto-osakeyhtiöillekin.

TopAir AHU

Automatisoitu tulo- ja poistoilmavaihdon älyohjausyksikkö.
Asuinkerrostaloihin, toimistotiloihin, hotelleihin, kauppakeskuksiin, teollisuuteen ja julkishallinnon kiinteistöihin kuten, koulut, päiväkodit ja vanhustentalot.

Mikkeli

myynti@entos.fi / 010 321 7531
Jääkäritie 9, 50150 Mikkeli

Joensuu

Aluemyyntipäällikkö
Juhana Kurki / 044 321 7638
Telitie 1 D, 80100 Joensuu

Tutustu rakennusautomaatiopalveluihimme