Siirry sisältöön
Pakkasen vaikutus huoneilmaan

Pakkasen vaikutus huoneilmaan

Kuulutko sinäkin heihin, joiden nenä on talvisin tukossa, silmät vuotavat vettä ja iho kutisee? Se ei olekaan välttämättä flunssaa, vaan silloin voikin olla kyse liian kuivasta sisäilmasta. Siitä ei tarvitse kuitenkaan kärsiä koko talvea! Tässä jutussa kerromme muutamia vinkkejä kuivan sisäilman selättämiseen. Ja jos asut kerrostalossa, jonka ilmanvaihto on toteutettu koneellisesti huippuimurilla, taloosi on mahdollista asentaa älykäs ilmanvaihdon ohjaus, joka tasoittaa kiinteistön sisälämpötiloja.

Kuiva sisäilma – sen tuntee silmissä, ihossa ja nenässä!

Monet kärsivät tietämättään kuivan sisäilman aiheuttamista oireista. Oireet ovat hyvin samankaltaisia kuin useammissa allergioissa, kuten esimerkiksi silmien kuivuminen, joka aiheuttaa roskaisuuden tunnetta ja veden vuotoa. Myös iho kuivuu enemmän pakkasella ja voi tuntua kutisevalta ja jopa kiristävältä. Ärtynyt ja kipeä nenä on myös liian kuivan sisäilman aikaansaannoksia, koska se kuivattaa limakalvoja. Jokainen kokee kuitenkin huonon sisäilman laadun eri lailla.

Jos kärsit allergioista, olet varmasti huomannut, että sisäilma tuntuu normaalia pölyisemmältä. Se ei välttämättä tarkoita sitä, että olet laiskotellut siivouksen kanssa, vaan sille on luonnollinen selitys. Kuiva ilma ei sido pölyä huoneilmasta samoin kuin kostea ilma, ja siksi myös allergiaoireet voivat pahentua.

Ilmanlaatumittari avuksi kosteusprosentin tarkkailuun

Kaupoista saa erilaisia ilmanlaadun mittareita, joilla voi seurata esimerkiksi ilmankosteutta. Useimmissa malleissa laite ilmoittaa tai viestii esimerkiksi erivärisillä valoilla sisäilman laadusta. Punainen valo merkitsee huonoa sisäilmanlaatua. Talvisin valo voi vaihtua punaiseksi aina, kun pakkanen kiristyy ja huoneiston kosteusprosentti laskee alle 25 prosenttiin.

Ihanteellinen sisäilman kosteus on talvisin 25–45 prosenttia, kertoo Sisäilmayhdistys: https://www.sisailmayhdistys.fi/Terveelliset-tilat/Sisailmasto/Fysikaaliset-tekijat

Eri henkilöt reagoivat sisäilman kosteuden vaihteluihin eritavoin. Kun sisäilma menee kuivaksi, on allekirjoittanut se, jolla on aamulla nenä tukossa ja silmät vuotavat vettä, kun taas puoliso saattaa mainita hieman karhean tuntuisesta kurkusta. Nämäkin ovat siis hyvin henkilökohtaisesti koettavia asioita.

Mikä avuksi kuivaan sisäilmaan?

Ilmankostutin on oiva ja nopea apu sisäilman kosteuttamiseen. Sitä voi pitää illalla olohuoneessa, jossa suurin osa perheestä oleilee ja siirtää sitten yöksi makuuhuoneeseen.

Kannattaa kiinnittää huomiota myös huoneiden lämpötilaan, jotta liika lämpö ei kuivattaisi ilmaa entisestään. Sisälämpötilan suositus on 20–22 °C oleskelutiloissa ja 18–20 °C makuuhuoneissa.

Sisäilmaan saa lisäkosteutta myös kuivattamalla pyykit telineellä kuivausrummun käytön sijasta. Telineen voi nostaa, vaikka olohuoneeseen, tai jos se mahtuu, yöksi makuuhuoneeseen. Pakkasien aikaan kannattaa panostaa myös pölyjen pyyhintään kostealla rätillä ja luututa useammin. Nämä auttavat hillitsemään ilmassa leijuvan pölyn määrää huomattavasti paremmin kuin kuivan mikrokuituliinan käyttö tai pelkkä imurointi.

Vinkit vielä lyhyesti:

  • Kokeile auttaako ilmankostutin (lue ohjeet huolellisesti, että saat laitteesta parhaan hyödyn)
  • Pidä sisälämpötila sopivana, liian kuuma kuivattaa huoneilmaa
  • Kuivata pyykit telineessä ja nosta ne yöksi makuuhuoneeseen
  • Pyyhi pölyt kostealla rätillä ja luuttua lattiat imuroinnin lisäksi

Jos asut kerrostalossa, jonka ilmanvaihto on toteutettu koneellisesti huippuimurilla, meillä on sinulle hyviä uutisia!

Sinun taloosi on mahdollista asentaa älykäs ilmanvaihdon ohjaus. Tämä tarkoittaa sitä, että kello-ohjauksen tai käsikäyttöisen ilmanvaihdon ohjauksen sijasta kaikki tapahtuukin automaattisesti. Puhutaan niin sanotusta ”reagoivasta ilmanvaihdosta”, joka haistelee ja mittailee talon ilmanpoistokanavassa erilaisia pitoisuuksia ja arvoja. Kun ilmanvaihto on hallinnassa, se vähentää vedon tunnetta ja pitää sisäilman lämpötilan tasaisempana. Tällöin se pitää myös sisäilman kosteuden paremmin tasapainossa, jolloin ilma ei pääse kuivumaan hallitsemattoman tuuletuksen takia.

Jos älykäs ilmanvaihto kiinnostaa, ota rohkeasti yhteyttä myyntiimme!
myynti@entos.fi 010 321 7531

Kirjoittanut Maarit Pasanen, 2023
Entos Oy, hallinto- ja markkinointipäällikkö

Uusimmat uutiset