Siirry sisältöön
Oikea ilmanvaihtoteho pakkasella

Pakkasella oikea ilmanvaihdon teho korostuu

Kiinteistön energiankulutus kiinnostaa taloyhtiöitä ja yksittäistä asukasta siksi, että se vaikuttaa suoraan asumiskustannuksiin. Säästöjä voidaan toteuttaa lämmityksestä, sekä sähkön ja lämpimän veden kulutuksesta. Kiinteistön energiatalouden parantamisessa tulisikin pyrkiä kokonaistaloudelliseen ratkaisuun, jolloin energiatalouden parantaminen kohentaa myös rakennusten sisäilman laatua, joka puolestaan vaikuttaa kiinteistön elinkaareen sekä asukkaiden terveyteen ja elämänlaatuun.

Ilmanvaihto on yksi kiinteistön suurimmista energiankuluttajista. Koneellinen poistoilmanvaihto kattaa noin 35 prosenttia kaikesta rakennuksen kuluttamasta lämmitysenergiasta. Mitä enemmän ilmaa puhalletaan ulos, sitä enemmän sisään tulevaa korvausilmaa täytyy lämmittää.

Mikä on oikea ilmanvaihdon teho?

Kun talossa on koneellinen poistoilmanvaihto, tarkoitetaan sitä, että talon katolla oleva huippuimuri imee asunnoista sisäilmaa ja puhaltaa sen ulos. Raikas korvausilma otetaan huoneeseen ikkunassa tai ulkoseinässä sijaitsevasta raitisilmaventtiilistä. Valtaosa huippuimureista pyörii vaihtovirtamoottoreilla (AC) ja niihin on säädetty kello-ohjaus, jonka mukaisesti ne tuulettavat asuntojen sisäilman ulos maksimiteholla (100%) kolme tai jopa neljä kertaa vuorokaudessa.

Yleisten ohjeistuksien mukaan ilmanvaihdon maksimitehoa tarvitaan silloin, kun laitetaan ruokaa, käydään suihkussa tai kuivatetaan pyykkejä sisätiloissa. Todellisuudessa nämäkään tilanteet eivät vaadi maksimitehostusta, jos näistä toimista aiheutuvat ”päästöt” eivät ole liian suuria. On siis mahdollista tuulettaa huoneiston ylimääräinen kosteus pois ilman, että ilmanvaihtolaitteen moottori pyörii täydellä teholla.

Kerrostaloissa, joissa on koneellinen ilmanpoisto, voidaan käyttää täysin automatisoituja, kiinteistön käyttöasteeseen reagoivia ohjausratkaisuja

Huippuimurin lämmön hukkaamista voidaan rajoittaa siten, että vaihdetaan vaihtovirtamoottorin tilalle tasavirtamoottori (EC) ja perinteisen kello-ohjauksen tilalle älykäs puhaltimen ohjaus, joka säätelee ilmanpoiston tehoa tarpeenmukaisesti. Turhien maksimiteho tuuletuksien sijasta tuuletukset toteutetaan silloin, kun kiinteistön käyttöaste vaatii sitä.

Kuvassa Senser laitteen toimintakäyrä havainnollistaa lämmitysenergian säästöä, joka syntyy, kun ilmanvaihto optimoidaan vastaamaan käyttöastetta.

Muutama vinkki vedon tunteeseen!

Vedon tunne yhdistetään usein liian voimakkaaseen ilmavirtaan, jota esiintyy varsinkin ilmanvaihdon tuuletusten yhteydessä. Ilmanvaihdon optimointi kello-ohjauksesta käyttöasteeseen reagoivaksi rauhoittaa ilmavirtoja ja tasoittaa sisälämpötilaa, jolloin vedon tunne huoneistossa vähenee.

Asukkaan kannattaa tarkastaa onko raitisilmaventtiileissä ja muissa ilmanvaihdon venttiileissä mahdollisuus vaihtaa talviasentoon, jolloin ilmavirtaus on maltillisempi kuin kesäasennossa. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että raitisilmaventtiileitä ei saa säätää itse tai sulkea kokonaan pakkasellakaan!

Myös ikkunoiden tiiveys on hyvä tarkastaa ja tarvittaessa lisätä tiivistysnauhaa tai teippiä. Tässäkin on otettava huomioon, vanhojen talojen ominaisuudet!
Jos talossa ei ole korvausilmalle omaa kanavaa, se etsii reitin huoneeseen, vaikka kylpyhuoneen viemäristä. Kannattaa jättää mieluummin ikkunaan pieni rako korvausilmalle, jotta talo pääsee hengittämään. Parhaan tuloksen saat, kun jätät teipin raot ulompaan ikkunaan alalaitaan ja sisempään ikkunaan ylälaitaan. Näin ilma kiertää ikkunan välissä, eikä se kerää kosteutta ja huurru.

Myös kalusteiden järjestyksellä on merkitystä. Esimerkiksi olohuoneessa sohva kannattaa sijoittaa muualle kuin suoraan ikkunan eteen, jolloin suuri kylmä pinta ei ole niskan tai muiden herkkien ihopintojen läheisyydessä.

Asukas! Kiinnostuitko energiansäästön mahdollisuuksista omassa taloyhtiössäsi?
Vinkkaa meistä isännöitsijälle ja pyydä ottamaan yhteyttä asiantuntijaamme:
Tomi Koivisto tomi.koivisto@entos.fi 044 321 7644

Kirjoittanut: Maarit Pasanen, 2023
Entos Oy, hallinto- ja markkinointipäällikkö

Uusimmat uutiset