Ilmanvaihtosaneerauksen suunnittelu mietityttää sitä enemmän, mitä vanhemmasta kerrostalosta on kysymys. Yleisimmät syyt saneeraukseen ovat ilmanvaihdon ongelmat, asukkaiden toiveet sekä kiristyvät energiatehokkuuden määräykset.
Saneeraus voidaan tehdä kunnostamalla olemassa oleva järjestelmä, tai vaihtamalla toiseen järjestelmään. Järjestelmää valittaessa on huomioitava rakennuksen käyttötarkoitus, käytettävissä olevat tilat, investoinnin kustannukset sekä tavoitteet ilman hallittavuuden, sisäilmanlaadun ja energiakustannuksien suhteen.
Koostimme listan seikoista, jotka on hyvä pitää mielessä ja pohtia niiden vaikuttavuutta oman kiinteistön ilmanvaihdon tarpeisiin. Älykkäästä vaihtoehdosta koneellisen poistoilmanvaihdon tilalle kertoo Entos Oy:n ilmanvaihdon asiantuntija Tomi Koivisto.
1 Energiansäästö
Koneellinen ilmanvaihto kattaa noin 35 % kaikesta rakennuksen kuluttamasta lämmitysenergiasta, joten ilmanvaihto on yksi kiinteistön suurimmista energiankuluttajista. Kiinteistön energiankulutus vaikuttaa suoraan asumiskustannuksiin ja on siksi tärkeä asia taloyhtiölle, sekä yksittäisille asukkaille.
Energiankulutusta voidaan vähentää muun muassa älykkäästi kiinteistön käyttöasteeseen reagoivalla ilmanvaihdolla.
”Kun ilmanvaihto mukautuu asukkaiden elämänrytmiin ja ilma vaihtuu tarpeenmukaisesti eikä lämpöä puhalleta turhaan harakoille, myös kiinteistön lämmitystarve pienenee huomattavasti.” -Tomi Koivisto
2 Sisäilman laatu
Riittämätön ilmanvaihto tekee sisäilmasta tunkkaista ja korkea hiilidioksidipitoisuus voi aiheuttaa huonetilassa olijoille päänsärkyä sekä huonovointisuutta. Lämpötilan tulisi olla +20 – +22 asteen välillä ja ilmankosteuden vähintään 20 % talvella ja enintään 70 % kesällä. Koko rakennuksen ilman tulisi vaihtua kokonaan kahden tunnin välein.
Älykäs järjestelmä mittaa poistoilman lämpötilaa, kosteutta, hiilidioksidia ja VOC-yhdisteitä. Kun jokin edellä mainittu arvo kohoaa yli asetetun raja-arvon, alkaa puhallin tuulettamaan huoneistoja automaattisesti, ilman kello-ohjausta.
”Asukkaiden elämänrytmiin automaattisesti mukautuva ilmanvaihto pitää sisäilman hyvälaatuisena, tasalämpöisenä ja kiinteistön terveenä.” -Tomi Koivisto
3 ilman hallittavuus
Ilmanvaihdon tulee olla hallittu kokonaisuus, jolloin korvausilma tulee huoneeseen vain korvausilmaventtiileiden kautta ja poistuu poistoilmaventtiileiden kautta, ilman vedon tunnetta. Hallitsemattomaan ilmanvaihtoon liitetään vedontunne, sekä varsinkin talviaikaan liian pieni ilmankosteus, joka tekee sisäilmasta kuivan tuntuista.
Älykäs järjestelmä mahdollistaa ilmanvaihdon säädön ja hallinnan reaaliajassa etäyhteyden avulla.
”Älykäs ja reagoiva ilmanvaihto vähentää asunnossa vedontunnetta ja ylimääräisen tuuletuksen tarvetta sekä ilmanpoistosta aiheutuvaa melua.” -Tomi Koivisto
4 jäähdytys
Kesäisin helteiden aikaan asunnot halutaan pitää mahdollisimman viileänä. Kuumuus aiheuttaa monelle perusterveellekin väsymystä ja keskittymiskyvyn laskua, sekä unihäiriöitä, lihasheikkoutta ja kestokyvyn alentumista. Helteen aiheuttamat terveyshaitat lisääntyvät, kun lämpötila on yli 23–25 asteessa.
Pääsääntöisesti ilmavaihtojärjestelmällä ei saada aikaiseksi jäähdytystä, mutta esimerkiksi yöaikaan tehtävä tuuletus voi auttaa viilentämään huoneistoa siedettävämpiin lämpötiloihin.
”Poistolämpötilan sekä ulkolämpötilan mittaus mahdollistaa automaattiset kesäaikaiset yötuuletukset. Kun ulkolämpötila putoaa sisälämpötilan alapuolelle, aktivoituu puhallin automaattisesti tuulettamaan, viilentäen samalla kiinteistön rakenteita.” -Tomi Koivisto
5 Kustannukset
Ilmanvaihtosaneerauksen kokonaiskustannuksiin vaikuttavat eniten talon ikä, koko ja kerrosmäärä. Mitä suuremmasta talosta on kyse, sitä suuremman ilmanvaihtokoneen se vaatii. Ilmanvaihdon kanavisto ja tarvikkeiden määrät kasvavat myös talon koon mukana.
Kun kiinteistöön päivitetään olemassa olevan poistoilmapuhaltimen tilalle älykäs järjestelmä, säästetään jopa tuhansia euroja verrattuna järjestelmän vaihdon kokonaiskustannuksista.
”Laitteen mitoitus tapahtuu kiinteistökohtaisesti kiinteistön ilmanvaihtotarpeen mukaan. Laitteita löytyy aina pientaloista suurempiin kerrostaloihin ja niiden asennus tapahtuu alle päivässä, eikä huoneistoihin tarvitse mennä. Vanha kanavisto ja järjestelmä säilyvät entisellään, eivätkä vaadi toimenpiteitä. Halutessa asennuksen yhteydessä voi tehdä kanaviston nuohouksen sekä ilmanvaihdon venttiilien säädön.” -Tomi Koivisto
Tutustu älykkäisiin ilmanvaihtojärjestelmiin täältä! Tuotteet
Kysy lisää tai pyydä tarjous teidän taloyhtiöön!
Ota yhteyttä älykkään ilmanvaihdon asiantuntijaan puhelimitse 010 321 7531 tai laita sähköpostia myynti@entos.fi
Kirjoittanut: Maarit Pasanen, 2022
Entos Oy, hallinto- ja markkinointipäällikkö