Melkein jokainen kerrostalossa asuva on kokenut jo ne kuumat kesäyöt, kun oman sängyn sijaan yöt on vietetty X-asennossa olohuoneen lattialla. Viileämmän yön vuoksi on jouduttu käyttämään luovuutta, kun pöytätuulettimia on viritelty avonaisien ikkunoiden ja ovien rakoihin tai kylmäkallet otettu sänkyyn viilentämään. Monet asukkaat ovatkin ostaneet tai ainakin suunnittelevat tehokkaampien viilennyslaitteiden hankkimista, koska pelkkä tuuletin auttaa harvoin viilentämään koko asuntoa ja parantamaan asumismukavuutta.
Ilmaston lämpeneminen on lisännyt kotien jäähdytystarvetta viimeisen 10 vuoden aikana, eikä tulevien kesien suhteen tilanne ole ainakaan helpottamassa, joten kuumiin kesäöihin kannattaa varautua jatkossakin.
Markkinoilla on monenlaisia sähkölaitteita asuntojen jäähdyttämiseen. Laitteita löytyy edullisesta pöytätuulettimesta aina ilmalämpöpumppuun saakka, jonka kustannukset asennuksineen voivat olla jopa pari tuhatta euroa.
Sähköä kuluttavat jäähdytyslaitteet ja niiden toimintaperiaatteet
Viilennyskeinoa valittaessa kannattaa pohtia ensimmäisenä, kuinka suuren tilan haluaa viilentää. Esimerkiksi ilmalämpöpumppu on tehokkain keino koko asunnon viilennykseen, mutta esimerkiksi yhtä huonetta tai yksiötä viilennettäessä se on ylimitoitettu ja tuhlaa energiaa.
Viilennyslaitteiden päällä pitämistä ei suositella silloin, kun ei olla itse kotona. Tyhjän huoneiston viilentäminen on sähkön tuhlaamista. Pääasiassa kaikista sähkökäyttöisistä viilennyslaitteista lähtee ääntä, joten ne voivat olla hieman häiritseviä. Jos laite on hiljainen, sitä voi pitää päällä myös öisin.
Viileä koti lisää asumismukavuutta
Kesällä päiväsaikaan tuulettaminen lämmittää huoneita entisestään. Tämä sama koskee myös kiinteistön koneellista ilmanvaihtoa. Jos ilmanvaihto tehostaa tuuletusta, kun ulkona on +28 °C, lämpenee sisäilma entisestään, koska ulkoa tuleva kuuma korvausilma ei jäähdy sisälle tullessaan. Tuuletus kannattaakin toteuttaa joko myöhään illalla, yöllä tai aikaisin aamulla.
Älykkäällä ilmanvaihdolla voidaan toteuttaa yötuuletuksia, jolloin ulkoa sisään tuleva korvausilma on viileämpää kuin sisäilma ja huoneisto pääsee jäähtymään.
Päivisin käyttöasteeseen reagoiva ilmanvaihto tutkii kiinteistön poistoilman laatua ja tuulettaa huoneistoja vain tarpeenmukaisesti. Tällöin yön aikaan tuuletettu asunto pysyy pidemmälle päivään viileämpänä, kun tuuletusta ei tehdä turhaan täydellä tehostuksella.
Viileä koti auttaa nukkumaan ja jaksamaan paremmin. Jo parin asteen viilennys lisää asumismukavuutta ja helpottaa tukalaa oloa. Kodin lämpenemistä voidaan myös ennalta ehkäistä helpoilla viilennyskeinoilla ilman sähköä kuluttavia jäähdytyslaitteita.
Näillä vinkeillä ehkäiset huoneiston lämpenemistä päivällä ilman sähkölaitteita
- Pidä tuuletusikkunat kiinni päivällä, keskipäivän kuuma ilma on parempi pitää ulkona.
- Vedä verhot tai sulje sälekaihtimet niistä ikkunoista, joihin aurinko paistaa suoraan.
- Auringon suojausta voi tehostaa huoneiston ulkopuolella esimerkiksi markiisilla.
- Vältä lämpöä tuottavien sähkölaitteiden käyttöä.
- Tarkista, että lämpöpatterit on suljettu tai säädetty minimilämmölle.
- Kesällä myös lattialämmityksen voi säätää minimille, kunhan ilmanvaihto toimii tehokkaasti ja huolehtii kosteiden tilojen kuivatuksesta.
- Ilmanvaihdon venttiileiden ja suodattimien pudistus raikastaa sisäilmaa.
Näiden keinojen lisäksi, kannattaa vinkata taloyhtiön hallitukselle ilmanvaihdon optimoinnista. Helpolla ja nopealla energiaremontilla saadaan älykkäästi ohjattu ilmanvaihto, joka reagoin kiinteistön käyttöasteeseen.
Lisätietoja: myynti@entos.fi tai 010 321 7531
Kirjoittanut: Maarit Pasanen, 2022
Entos Oy, hallinto- ja markkinointipäällikkö