Siirry sisältöön
Ilman pölyt ja tuuletuksen tarve

Ilman pölyt ja tuuletuksen tarve

Keväällä aurinko paistaa alhaalta lämpimästi ja auringon läikässä tuntuu olo raukealta ja mukavalta. Sohvalla loikoillessa huomaa, kuinka ilmassa leijuu suloisesti kimaltelevaa keijupölyä. Ikkunatkin kaipaisivat pesua. Asunnon ilma on lämmin ja raitis ilma tuuletusikkunasta virkistäisi hieman iltapäivän nuupahtanutta oloa. Kello-ohjattu ilmanvaihto ei ole kuitenkaan vielä sitä mieltä, että tähän aikaan tarvittaisi tuuletusta. Jokainen pystyy varmasti samaistumaan tähän mielikuvaan aurinkoisesta kevätpäivästä. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla. Älykäs ilmanvaihto reagoi poistoilman pitoisuuksiin ja tutkii sisäilman laatua jatkuvasti. Tällöin asuntoa ei ole tarvetta raikastaa ikkunan kautta, vaan sisäilma on raikas koko ajan.

Keväällä hengitysilmassa leijuu pienhiukkasia enemmän kuin muina vuodenaikoina. Hiukkasmaiset ilmansaasteet ovatkin nykyään suurin ympäristöterveysongelma. THL:n arvion mukaan pienhiukkaset aiheuttavat Suomessa vuosittain jopa noin 1800 ennenaikaista kuolemaa.

Lisäksi kevät on siitepölyjen huippuaikaa. Herkimpiä ärsytysoireille ja lieville hengityselinoireille (kurkun ja silmien kutina, nuha ja yskä) ovat hengityselinsairaat ja pikku lapset. Viimeisen kymmenen vuoden aikana on saatu yhtä enemmän näyttöä hiukkasten haitallisista vaikutuksista sydän- ja verenkierto elimistölle. Sydänsairailla sekä hengityselinsairailla oireet voivat heikon ilmanlaadun myötä pahentua jopa niin paljon, että vaaditaan sairaalahoitoa. Pienhiukkasille ei ole pystytty määrittämään altistumisen alarajaa, jonka alle terveyshaittoja ei esiintyisi. Näin ollen myös Suomen matalien pitoisuuksien on todettu olevan yhteydessä terveyshaittoihin. Hengitysilman mukana pienhiukkaset kulkeutuvat hengityselinten eri osiin: ylähengitysteihin, keuhkoputkiin ja keuhkorakkuloihin. Kaikista pienimmät hiukkaset siirtyvät verenkiertoon ja voivat altistaa sydän- ja verisuonitaudeille.

Mitä pienhiukkaset ovat?

Pienhiukkaset ovat peräisin sekä ulkoa että sisältä. Pienhiukkasia syntyy ihmisen toiminnasta ja luonnosta, osa pienhiukkasista tulee kaukokulkeumina muista maista. Ulkoilman pienhiukkasia aiheuttavat muun muassa

  • liikenteen päästöt
  • hiekoitushiekka
  • renkaiden irrottamat hiukkaset tien pinnasta
  • puun pienpoltto
  • teollisuus
  • energian tuotanto
  • metsä- ja maastopalot
  • tulivuoren purkaukset
  • kasvit ja puut
  • mikrobit

Pienhiukkasia kulkeutuu sisätiloihin ikkunatuuletuksen, epätiiviiden rakenteiden sekä tuloilman kautta.

Altistumista pienhiukkasille voi sisätiloissa vähentää siivoamalla ja hyvällä poistoilmalla. Jokainen voi kodissaan vähentää pienhiukkasien määrää käyttämällä pölyä sitovia siivousmenetelmiä, kuten nihkeäpyyhintää ja HEPA-suodattimella varustettua imuria. Ikkunoiden pesun yhteydessä on hyvä ottaa tavaksi puhdistaa ja/tai vaihtaa tuloilmaventtiilien suodattimet. Taloyhtiöiden tulee huolehtia ilmanvaihdon toimivuudesta ja järjestelmän ja kanavien puhtaanapidosta. Suositeltu puhdistusväliä on 5-10 vuotta, mutta kaupunkien keskustoissa ja vilkkaasti liikennöidyillä aluilla, 10 vuotta on liian pitkä väli. Ilmanvaihtokanavat täytyy tarkistaa säännöllisesti ja puhdistaa tarvittaessa.

Tutustu Hengitysliiton Pienhiukkas-esitteeseen ja testaa tietosi sisäilman pienhiukkasista!
Pienhiukkas-esite-2019

Jos kiinnostuit sisäilman laatuun reagoivasta ilmanvaihdosta, ota rohkeasti yhteyttä myyntiimme!
myynti@entos.fi 010 321 7561

Kirjoittanut: Hanna Lindgren 2022
Entos Oy tekninen asiantuntija, Xamk Ympäristöteknologian toisen vuoden insinööriopiskelija

Uusimmat uutiset