Siirry sisältöön
Energialaitos - ilmanvaihto

Energiatehokas ilmanvaihto on myös energialaitoksen etu

”Energiansäästö ei ole meille kirosana, päinvastoin. On aina hyvä, jos asiakkaan kiinteistö on mahdollisimman hyvin optimoitu”, sanoo Etelä-Savon Energia Oy:n kaukolämpöpäällikkö Auli Haapiainen-Liikanen. Tarpeenmukaisen ilmanvaihdon yleistyminen tuo säästöjä myös energialaitoksille – ja vieläpä isommin, kuin kuluttajat osaavat arvata.

”Energiatehokkuus on meillä yhteinen päämäärä sekä sähkössä että lämmössä. Sen ansiosta voimme laskea kaukolämpöverkon tehontarvetta entistä tarkemmin ja optimoida energiankulutusta, jonka vuoksi meidän ei tarvitse rakentaa uutta raskasta verkkoa. Säästöt tulevat meille sitä kautta ja ne ovat isoja.”

Tarpeenmukaisuus kuvaa siis myös energialaitoksen investointeja verkko- ja laitosinfraan: kun todellinen tehontarve on tiedossa, ei verkkoa tarvitse rakentaa eikä laitoskapasiteettia kasvattaa tarpeettomasti.

Vaikutukset näkyvät piikeissä

Tarpeenmukaisen ilmanvaihdon vaikutukset näkyvät Haapiainen-Liikasen mukaan nopeammin kaupungeissa, joissa kiinteistöt ovat korkeita ja kiinteistömassat suuria. Isossa kiinteistössä myös investointi tarpeenmukaiseen ilmanvaihtoon on hieman kannattavampi, kuin matalassa kiinteistössä.

”Tehontarve korkeissa, yli 6-kerroksisissa ja useamman rappukäytävän kiinteistöissä on huomattavasti suurempi kuin esimerkiksi 3-kerroksisissa, pienissä kiinteistöissä, joita Mikkelissä on paljon. Siksi vaikutukset ovat meillä pienemmät”, Haapiainen-Liikanen sanoo.

Isossa mittakaavassa tarpeenmukainen ilmanvaihto voi auttaa tasaamaan kaukolämmön piikkejä. Piikkien tasaaminen puolestaan voi parhaimmillaan vähentää energiayhtiöiden huippulaitosten vuotuista käyttöaikaa, jolloin säästöt syntyvät pienemmistä polttoainekustannuksista.

”Mikkelissä kaukolämpö tehdään puuhakkeella, joten vaikutukset eivät ole merkittäviä. Mutta kaupungeissa, joissa huipputeho tuotetaan kalliimmalla polttoaineella, ovat vaikutukset jo aivan eri luokkaa.”

Yhteiset energiatehokkuustalkoot

Kaukolämpöasiakkaat ottavat yhteyttä Etelä-Savon Energiaan yleensä silloin, kun asunto-osakeyhtiössä harkitaan kiinteistön saneerausta. Eniten asiakkaita mietityttää ilmanvaihdon vaikutukset lämmön perus- eli tehomaksuun.

”Vanhemmissa kiinteistöissä ei yleensä ole lämmöntalteenottoa eikä välttämättä huippuimuriakaan. Tai vanha huippuimuri halutaan vaihtaa uudempaan, joka mahdollistaa erilaiset mittaukset. Tällöin asiakkaita kiinnostaa, mitkä ovat ilmanvaihdon vaikutukset lämmön hintaan. Se vaikuttaa alentavasti, tapauksesta riippuen 10–30 prosenttia”, arvioi Haapiainen-Liikanen.

Usein vanhoissa kiinteistöissä tehotarpeen mitoitukset on tehty jo suunnittelupöydällä eivätkä ne välttämättä vastaa nykypäivän tarpeita. Myös kiinteistön käyttötarkoitus on voinut matkan varrella muuttua. Etenkin näissä tapauksissa on energialaitoksen etu, että saneerauksen myötä kiinteistön käyttöön ei enää tarvitse varata kapasiteettia yli tarpeen.

”Jos esimerkiksi varuskunta lopetetaan ja miehistökiinteistöt saneerataan asuinkäyttöön tai toimistoiksi, muuttuu kiinteistön tehontarve. Vaikkapa tällaisissa kohteissa Entoksen TopAir EC -systeemi puoltaa paikkaansa.

Kun kiinteistön ilmanvaihto saadaan ajanmukaiseksi myös sähkön ja lämmön tehontarve sekä tehomaksut vastaavat paremmin todellisuutta. Ei siis varata energiaa turhaan voimalaitokselta heidän käyttöönsä”, Haapiainen-Liikanen sanoo ja jatkaa:

”Lämmön perusmaksu on kuin pala piirakkaa, josta jaetaan kiinteistöille palasia sen mukaan, mikä se heidän tehontarpeensa on. Mitä tarkemmin tehontarve pystytään laskemaan, sitä useammalle kiinteistölle pystymme palasia jakamaan.”

KIRJOITTANUT Satu Tähkä, 2020

Lisätietoja:

Etelä-Savon Energia Oy:
Auli Haapiainen-Liikanen, auli.haapiainen-liikanen@ese.fi , 044 735 3819

Entos Oy:
Sami Savolainen, operatiivinen johtaja, sami.savolainen@entos.fi , 044 321 7631
Juhana Kurki, aluemyyntipäällikkö Joensuu, juhana.kurki@entos.fi, 044 321 7638

Uusimmat uutiset