Siirry sisältöön
Älykäs ilmanvaihto

Älykäs ilmanvaihto tuo viileää kesäilmaa tasaisesti kaikkiin kiinteistön huoneistoihin

Kiinteistöjen jäähdyttäminen kesähelteillä tehdään perinteisesti joko jäähdyttämällä tuloilmaa ilmanvaihtokoneen jäähdytyspatterilla tai huoneistokohtaisilla jäähdytysratkaisuilla. Energiatehokkaampi tapa jäähdyttää kiinteistöä on tehdä se tehostamalla ilmanvaihtoa silloin, kun ulkoilma on sisäilmaa viileämpää.

Yötuuletus-toiminto on älykkään ilmanvaihdon tarjoama ominaisuus, joka rajoittaa tuuletusta päivällä, kun ulkona on kuuma ja tehostaa tuuletusta illalla, kun ulkona on viileää. Entos Oy:n TopAir EC -huippuimurissa toiminto on vakio-ominaisuutena.

”Päivällä laitteisto ei ime kuumaa ilmaa tarpeettomasti sisälle kiinteistöön. Illalla ja yöllä se vaihtaa ilmaa korostetusti, mutta kuitenkin niin, että se ei häiritse asumista ja olemista. Kun kiinteistöön halutaan viileyttä läpi yön, on TopAir EC turvallinen ratkaisu: se ei vie huoneita liian kylmäksi vaan tarvittaessa palauttelee lämpöä huoneeseen”, kertoo Entoksen toimitusjohtaja Aki Pohjalainen.

Äänetön unikaveri

Perinteisissä ilmanvaihtokoneissa ei ole varsinaista yötuuletus-toimintoa, sillä yleensä kaksitehoinen ilmanvaihto toimii kello-ohjauksella. Ilmanvaihtokoneita, joissa on määritelty vain puoliteho ja täysiteho, käytetään yhdellä tai useammalla tehostusjaksolla, esimerkiksi aamulla, keskipäivällä ja iltapäivällä. Kone valitsee kello-ohjelman mukaisesti, mitä tuuletustehoa se ajaa.

Pohjalaisen mukaan yötuuletuksen saa myös perinteisiin ilmanvaihtokoneisiin siten, että se laitetaan käymään täyttä tehoa myös yöllä. Mukana tulee kuitenkin nukkumista haittaavia lieveilmiöitä.

”Vaihtuva ilmamäärä on niin suuri, että ilmanvaihto saattaa suhista ja siten aiheuttaa äänihäiriöitä sekä vedon tunnetta.”

TopAir EC -huippuimuri sen sijaan toteuttaa tuuletuksen automaattisesti – myös yöllä, kun yötuuletus on käytössä. Se mittaa jatkuvasti ulkolämpötilaa sekä huoneiston sisäilman lämpötilaa, laatua ja kosteutta. Sisäilman hiilidioksidipitoisuuden raja-arvoksi on asetettu 1500 ppm, ilmankosteuden raja-arvoksi 50 prosenttia ja lämpötilaraja asetetaan usein 25 asteen tuntumaan.

Puhallin tekee tuuletuspäätöksen silloin, kun jokin laitteelle asetetuista raja-arvoista ylittyy. Se nostaa tehoa pikkuhiljaa samalla seuraten, miten ilma huoneistossa muuttuu.

”TopAir EC ei ole jäähdyttävä laitteisto vaan tuulettava. Se pyrkii viilentämään rakenteet niin, että olosuhteet ovat asuttavat. Kiinteistöissä, joissa ei ole jäähdytystä, on vaikea päästä alle 25 asteen. 25 asteeseen on yleensä kesäaikana helppo tottua, kaikki sen yli on tuskaista ja jaksamisen rajoilla. Alle 25 asteen lämpötiloihin pääseminen vaatii usein jo koneellista jäähdytystä”, Pohjalainen sanoo.

Portaaton säätö laajentaa puhaltimen työkenttää

TopAir EC:ssä kaikki säädöt ovat portaattomasti hallittuja. Puhaltimen työalue on 50–100 prosenttia ja tehoa voidaan nostaa vaikka prosentti kerrallaan. Tästä syystä puhallin ei aiheuta vedon tunnetta eikä myöskään ääniongelmia.

”Pyrimme siihen, että puhallin ei ajaisi täydellä teholla vaan hieman alle täyden ilmamäärän. Meillä on mahtava työkenttä toteuttaa lämpötilan hallinta ja pitää pitoisuudet annetuissa raameissa. Kaiken lähtökohtana on sisäilman laatu”, kertoo Pohjalainen.

Yötuuletus tehostaa ilmanvaihtoa ja jakaa viileää ulkoilmaa tasaisesti jokaiseen kiinteistön huoneistoon. Tehokkaimmillaan yötuuletus on silloin, kun huoneistossa on joko ikkuna tai ovi auki.

”Ikkunaa ei ole pakko pitää auki, mutta kiinteistö viilenee tehokkaammin, kun viileätä korvausilmaa tulee isosta ikkuna- tai oviaukosta. Ilmanvaihtoa voi myös säätää niin, että ikkunat ja ovet voi pitää auki niin kauan, kuin tuntuu sopivalta ja laittaa sitten kiinni.”

Entos tekee jatkuvaa kehitys- ja tutkimustyötä, jotta olemassa olevilla laitteistoilla saadaan aikaan maksimaalinen asumismukavuus.

”Kesällä esimerkiksi siitepölyaikakaudet ovat ikäviä. Kun ilmatieteenlaitokselta tulee siitepölyvaroitus, niin pystymme rajoittamaan tuuletusta sellaisina kausina, jotta sisäilma pysyy puhtaampana. Samoin kosteilla keleillä voidaan harkita, onko tarpeellista ottaa huoneistoon sitä kosteata ilmaa yhtään enempää kuin on tarvetta.”

Lisätietoja:

Entos Oy:
Toimitusjohtaja Aki Pohjalainen, aki.pohjalainen@entos.fi , p. 044 032 1760

Uusimmat uutiset