Kaupunkieläjän painajaisaika on taas alkanut, pölyä on kaikkialla!
Kuivat kevätpäivät mahdollistavat pölyjen leijailemisen vapaasti tuulen mukana ympäriinsä. Ulkoilman pöly koostuu keväisin lähinnä katupölystä ja siitepölystä. Kevään siitepölykauden aloittavat huhtikuussa leppä ja toukokuun tienoilla koivu.
Liikenne ja tuuli pöllyttävät talven aikana kadulle kertyneitä hiukkasmassoja, kun kevät aurinko on sulattanut lumet maasta ja kuivattanut tiet. Katupölyä on ilmassa eniten keväisin, mutta myös talvirengaskauden aikaan talvella ja syksyllä silloin, kun tiet ovat lumesta paljaat ja kuivat. Rakennustyömaat voivat aiheuttaa ympäri vuoden korkeita pölypitoisuuksia lähiympäristöönsä.
Pölylle altistutaan työ- ja koulumatkoilla, sekä ulkoillessa. Kello-ohjatun ilmanvaihdon tehostukset sattuvat usein juuri niihin aikoihin, kun pölypiikit ovat kaupungissa korkeimmillaan. Tällöin korvausilman mukana sisälle kulkeutuvat myös epäpuhtaudet, siitepöly ja katupöly.
Tiedätkö mitä hengität?
Katupöly koostuu:
Oireet perusterveellä henkilöllä:
- nuha
- yskä ja kurkun kutina
- silmien kutina ja kirvely
Astmaatikot, sekä sepelvaltimo- tai keuhkoahtaumia sairastavat henkilöt ovat alttiina vakaville vaikutuksille. Perussairaudet voivat pahentuessaan vaatia sairaalahoitoa. Katupölyn aiheuttamia terveyshaittoja voidaan verrata liikenteen pakokaasuista ja puun polton savuista aiheutuviin terveyshaittoihin.
Lue lisää pienhiukkasten vaikutusmekanismeista tästä linkistä https://thl.fi/fi/web/ymparistoterveys/ilmansaasteet/pienhiukkasten-vaikutusmekanismit
Terveellinen ja turvallinen sisäilmasto
Ulkoilmastoa emme voi hallita, mutta sisäilmastoa voimme. Kun ilmanvaihdon ohjauksessa käytetään älykästä Senser -ohjausjärjestelmää, voidaan tuuletus rauhoittaa päivän pölyisimmiltä hetkiltä. Tuuletuksen teho ei ole myöskään yhtä raju, vaan se perustuu kiinteistön käyttöasteeseen.
Terveellisen ja turvallisen sisäilman saavuttamiseksi tulisi kiinnittää enemmän huomiota siihen, mitä me hengitämme. Esimerkiksi pölykaudella hieman korkeampi hiilidioksidipitoisuus huoneessa on huomattavasti pienempi paha, kuin katupölyn mukana kulkeutuvat pienhiukkaset.
Ole meihin yhteydessä, jos haluat suojata kotisi sisäilman pölyiltä. Myyjämme kertovat sinulle mielellään lisää Senser -ohjausjärjestelmästä, joka tarpeenmukaistaa kotisi ilmanvaihdon.
Myynti:
010 321 7531 / myynti@entos.fi
Kirjoittanut:
Maarit Pasanen, Entos Oy, 2023
Hallinto- ja markkinointipäällikkö
Lähteet:
https://thl.fi/fi/web/ymparistoterveys/ilmansaasteet/liikenteen-ilmansaasteet/katupoly